• BUZZ
  • Νέα
  • ΤΟ 'ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΥ' ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΟ 'ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΥ' ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΟ 'ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΥ' ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 25/05/2017 17:16
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί δημόσια παρουσίαση του «Θεάτρου του Καταπιεσμένου» στον Πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, τη Δευτέρα 29 Μαΐου στις 19.00, από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του τμήματος Θεάτρου (Α.Π.Θ.) δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της Θεσσαλονίκης να έρθει σε επαφή με μερικές από τις τεχνικές του.
Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Augusto Boal, εισήγαγε τη δεκαετία του ’60 στη Βραζιλία, το «Θέατρο του Καταπιεσμένου», το οποίο διέφερε από το μέχρι τότε παραδοσιακό θέατρο. Είναι ένα θέατρο παρεμβατικό, πολιτικό και χειραφετητικό όπου οι θεατές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της παράστασης.

Ριζικά επηρεασμένο από την παιδαγωγική του Paulo Freire, «το Θέατρο του Καταπιεσμένου», συνδέεται πάντα με μια κοινωνική σύγκρουση. Προωθεί τρόπους ενεργούς συμμετοχής του κοινού στη σκηνή, με στόχο την χειραφέτηση του καταπιεσμένου-θεατή, και τη μεταμόρφωσή του σε ενεργό θεατή-ηθοποιό (spect-actor). Με τον τρόπο αυτό, οι θεατές παρατηρούν, σκέφτονται και αναλύουν την καθημερινότητά τους με στόχο να την αλλάξουν.
Το θέατρο μπορεί και πρέπει να είναι αφορμή για αναστοχασμό και κριτική συνειδητοποίηση. Το θέατρο μπορεί να προτείνει την κοινωνική αλλαγή. Το θέατρο μπορεί να είναι ακόμη, μια πρόβα για την επανάσταση.

“Ηθοποιοί είμαστε όλοι, πολίτης όμως δεν είναι όποιος ζει σε μια κοινωνία,
αλλά αυτός που την αλλάζει”
(Augusto Boal).

Το «Θέατρο του Καταπιεσμένου» θα παρουσιασθεί στο πλαίσιο του μαθήματος «Παιδαγωγική του Θεάτρου: Το θέατρο του Α. Μποάλ» την επιμέλεια και την επίβλεψη του οποίου έχει η Χριστιάνα Μόσχου.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.