• BUZZ
  • Νέα
  • 'ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ' (CLOSER) ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
'ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ' (CLOSER) ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

'ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ' (CLOSER) ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Δευτέρα, 21/01/2019 13:32
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Η παράσταση «Τόσο κοντά» (Closer) του Πάτρικ Μάρμπερ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, έρχεται στο Φουαγιέ της ΕΜΣ, από την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019.
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στις 22 Μαΐου του 1997 στο Βασιλικό Θέατρο στο Λονδίνο. Γνώρισε τεράστια επιτυχία και κέρδισε σημαντικά βραβεία του αγγλόφωνου θεάτρου (Laurence Olivier Award for Best New Play (1998), New York Drama Critics' Circle Award for Best Foreign Play (1999) κ.α.).
Το 2004, το έργο έγινε γνωστό παγκοσμίως, μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά του από τον Μάικ Νίκολς, σε σενάριο του συγγραφέα.

Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 17 ετών.

Λίγα λόγια για το έργο
- Εσύ τι θέλεις;
- Να μ’ αγαπάνε.
- Τόσο απλά;
- Δεν είναι και τόσο απλά.

Τέσσερα πρόσωπα εγκλωβισμένα μέσα σε ένα πλέγμα ερωτικών σχέσεων. Μια επιφανειακή εποχή, ένας κόσμος εικόνων και καταναλωτισμού. Οι σχέσεις εφήμερες, παροδικές, αναλώσιμες. Μια κοινωνία πολλαπλών επιλογών, όπου λείπει η βασική δυνατότητα για επιλογή μιας ζωής με νόημα, για επιλογή μιας σχέσης ουσιαστικής. Στο Τόσο Κοντά οι χαρακτήρες προσπαθούν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, να επικοινωνήσουν, να αγαπηθούν. Όποτε επιχειρούν να πούνε την αλήθεια, οι σχέσεις τους ναυαγούν.
Η δυνατότητα να έρθουν «τόσο κοντά» μοιάζει τελικά ανέφικτη.
Ο λόγος του Μάρμπερ ακροβατεί ανάμεσα στο χιούμορ, την ειρωνεία και τον κυνισμό. Η τρυφερότητα μεταμορφώνεται σε απόρριψη, το πραγματικό ενδιαφέρον σε πρόκληση και πίσω από όλες τις λέξεις, όλες τις φράσεις του κειμένου, κρύβεται η βαθιά ανάγκη για αγάπη και συντροφικότητα, που παραμένει ένα άπιαστο όνειρο. «Ζούμε όπως ονειρευόμαστε. ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΙ».

Ο Πάτρικ Μάρμπερ, βαθύς γνώστης της θεατρικής γλώσσας, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό έργο, δομικά άρτιο, με γρήγορο ρυθμό, σχεδόν κινηματογραφικό - δεν είναι τυχαία άλλωστε η αριστουργηματική μεταφορά του «Closer» στη μεγάλη οθόνη, με τεράστια επιτυχία.
Ο Πέτρος Ζηβανός επανέρχεται στη σκηνή του ΚΘΒΕ για να αναδείξει με τη διεισδυτική του ματιά και με σκηνοθετική μαεστρία, τις εκρηκτικές σχέσεις ενός έργου που μας «ξεβολεύει», που μας κάνει να αναρωτιόμαστε, τελικά, πόσο κοντά μπορούμε να φτάσουμε ο ένας στον άλλον;

Σημείωμα σκηνοθέτη
Πρόκειται για μια σκληρή βρετανική κωμωδία -στο κλίμα του Ν. Μάμετ αλλά με τον τρόπο του Χ. Πίντερ- που επεξεργάζεται μερικά από τα πιο σπάνια και αδιαπέραστα ορυκτά της ερωτικής εμπειρίας. Με τον ζωηρό παλμό ενός σκηνικού παιχνιδιού, σε δώδεκα εικόνες, χτίζει ένα αμείλικτο ερωτικό γαϊτανάκι ανάμεσα σε τέσσερα πρόσωπα -δύο γυναίκες και δύο άνδρες- χρησιμοποιώντας σαν πιόνια, τις πρώτες και τις τελευταίες συναντήσεις τους.
Ένα έργο μυθιστορηματικής πνοής, χωρίς ψευτορομαντικά κλισέ, που επιτίθεται γενναία στη σταθερότητα των αντιλήψεων μας και αμφισβητεί ευθέως, την υγεία της απόλυτης αλήθειας στις ερωτικές σχέσεις.
Γιατί ίσως ο έρωτας δεν είναι μονάχα το να υποφέρω ή να κάνω τον άλλον να υποφέρει. Αλλά μια καινούρια κάθε φορά -εκ προοιμίου ηττημένη- απόπειρα, να ξαναέρθουμε με δική μας ευθύνη σ' αυτή τη ζωή.
Πέτρος Ζηβανός

«ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ» (CLOSER) του Πάτρικ Μάρμπερ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος, Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζηβανός, Σκηνικά-Κοστούμια: Λίλα Καρακώστα, Μουσική: Κώστας Βόμβολος, Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα, Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου, Video Art: Γιώργος Φλέγγας, Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Μπόλματη, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ελίνα Ευταξία, Φωτογράφιση παραγωγής: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Μαρίνα Κολοκούρη

Παίζουν: Νατάσα Δαλιάκα (Άννα), Λάμπρος Κτεναβός (Νταν), Εριέττα Μανούρη (Άλις), Βασίλης Παπαγεωργίου (Λάρυ)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως και Κυριακή, στις 21:15.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ:
Γενική είσοδος: 5 €

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Κανονικό εισιτήριο: 10 €
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 € (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7 € (για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων)

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:
Κανονικό εισιτήριο: 13 €
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 € (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7 € (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

ΑΝΕΡΓΟΙ: (για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ) Δωρεάν
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (για περιορισμένο αριθμό θέσεων)
Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση θέσεων

ΑΤΕΛΕΙΕΣ:
Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.

ΑΜΕΑ: Δωρεάν
Πολύτεκνοι: 5€
Δάσκαλοι-Καθηγητές: 10€

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα εκπτωτικά εισιτήρια (Φοιτητικά, Άτομα άνω των 65, Πολύτεκνοι, Δάσκαλοι, Καθηγητές) ισχύουν μόνο με την αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200)

ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ:
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Δευτέρα: 8.30- 15.30
Τρίτη έως Κυριακή: 8:30 - 21:30
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):
Τετάρτη έως Κυριακή: 16:30 - 21:30
Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη):
Τετάρτη έως Κυριακή: 16:30 - 21:30
Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:
Δευτέρα, Τετάρτη & Σάββατο: 10:00 - 15:30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 14:00 & 17:30 - 20:00

Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.