ART | ΚΡΙΤΙΚΗ

ART | ΚΡΙΤΙΚΗ


5.0/5 κατάταξη (6 ψήφοι)

Το «ART, η σπιντάτη θεατρική κωμωδία της συγγραφέως Γιασμίνα Ρεζά, ξεκινάει την καλοκαιρινή της διαδρομή στην Ελλάδα με ανανεωμένο καστ ηθοποιών, ύστερα από δύο συνεχείς επιτυχημένες σεζόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο σκηνοθετικό τιμόνι ο Σταμάτης Φασουλής, στον οποίο ανήκει και η μετάφραση του έργου, που πρώτος παρουσίασε στην Ελλάδα το 1998. Πρόκειται για μία φλεγματική κωμωδία ή ένα δράμα γραμμένο με αστείο τρόπο, όπως η ίδια η Ρεζά παραδέχεται, που αμφιταλαντεύεται μεταξύ σουρεαλισμού και ρεαλισμού. Αποκύημα προσωπικής της εμπειρίας, το «ART» διαθέτει ευφυές χιούμορ, πνευματώδεις διαλόγους, ένταση και δυναμική που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Στο επίκεντρο του έργου τρεις «κολλητοί» φίλοι και ένα αμφιλεγόμενο έργο τέχνης. Συγκεκριμένα, ένας πίνακας ζωγραφικής ενός διάσημου καλλιτέχνη, υψηλής εμπορικής αξίας και αμφισβητούμενης αισθητικής, γίνεται το μήλον της έριδος για να διαταραχθεί και να αναθεωρηθεί μία φιλία χρόνων, φέρνοντας στην επιφάνεια παλιά απωθημένα, παράπονα και πικρίες. Ο κατάλευκος, μοντέρνος πίνακας ζωγραφικής που αγοράζει ο «Σερζ» έναντι του ποσού των 200.000€, πυροδοτεί την έντονη δυσαρέσκεια του φίλου του «Μαρκ», ο οποίος θεωρεί απαράδεκτη την αγορά του νεαποκτηθέντος πίνακα, αποκαλώντας τον «παπάρα». Ο τρίτος της παρέας, ο «Ιβάν», προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά μπαίνει και εκείνος στο παιχνίδι της σκληρής λογομαχίας, άθελά του.
Το καλογραμμένο κείμενο της Ρεζά, με αφορμή την τέχνη και την αισθητική αντίληψη του καθενός, εισχωρεί στα ενδότερα της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας και των διαπροσωπικών σχέσεων στη σύγχρονη αστική κοινωνία. Αρκεί μία μικρή ρωγμή, για να αναθεωρηθούν όλες οι άτυπες βεβαιότητες και σταθερές σε σχέσεις ζωής, οι οποίες στηρίζονται στην ανειλικρίνεια και την έλλειψη επικοινωνίας.
Η μετάφραση του Σταμάτη Φασουλή συνάδει με το ύφος γραφής της συγγραφέως, καθώς θίγει νευραλγικά ζητήματα και μεγάλες αλήθειες με ψυχαγωγικό τρόπο. Σκηνοθετικά, στήνει μία παράσταση καλαίσθητα λιτή με κλιμακωτό ρυθμό και νεύρο. Εστιάζει στον ιδεολογικό πυρήνα του δράματος, όπου διανθίζεται επιμελώς με κωμικοειρωνικές σφήνες και αναδεικνύει καίρια την ποιότητα των τριών χαρακτήρων, κλασικά δείγματα ανδρών της σύγχρονης κοινωνίας.
Η Μαρία Φιλίππου επιμελείται το μίνιμαλ εικαστικό κομμάτι, το οποίο πριμοδοτείται από τα αποκαλυπτικά φώτα της παράστασης.Τα λευκά, λιτά σκηνικά και ο κατάλευκος πίνακας ζωγραφικής σε περίοπτη θέση, δίνουν τον απαιτούμενο χώρο στις έντονες συναισθηματικές αποχρώσεις των ηρώων.
Οι ηθοποιοί, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Θανάσης Κουρλαμπάς και Θανάσης Τσαλταμπάσης, ενθουσιάζουν το κοινό με σκηνικές ερμηνείες άψογα εναρμονισμένες στον κορμό της θεατρικής συνθήκης. Και οι τρεις ταλαντούχοι ερμηνευτές αποδεικνύουν την υποκριτική τους αξιοσύνη, κινούμενοι μεθοδικά στο σανίδι
Κινητήριος δύναμη του έργου, ο ευκατάστατος, λάτρης της μοντέρνας τέχνης, δερματολόγος «Σερζ» του καίριου, στιβαρού και έμπειρου Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, αφού αγοράζει τον σκανδαλώδη πίνακα και προξενεί θύελλες και αναταραχές στις μεταξύ τους σχέσεις.
Ο Θανάσης Κουρλαμπάς σκιαγραφεί τον αυτάρεσκο, κυκλοθυμικό, σαρκαστικό τεχνοκράτη «Μαρκ» με δυναμισμό και υποκριτικό κύρος. Ο παρεμβατικός, κυνικός γιάπης εκφράζει τη φωνή της λογικής, η οποία χάνεται πολλές φορές εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών του.
Απολαυστικός ο Θανάσης Τσαλταμπάσης ως ο συγκαταβατικός και αδύναμος «Ιβάν», το τρίτο μέλος της παρέας. Με πλήρη έλεγχο των εκφραστικών του μέσων και διάχυτη ευαισθησία σκιτσάρει τον ανθρώπινο ήρωά του, ο οποίος κινείται πάντα στη σκιά των άλλων δίχως προσωπική άποψη.
Συμπερασματικά, το «ART» είναι ένα καλοδουλεμένο θεατρικό προϊόν για τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης φύσης με νεύρο, αισθητική, ευφυές χιούμορ, δυναμική και άρτιες ερμηνείες, χαρίζοντας στους θεατές πολύ ωραίες στιγμές επί σκηνής και άφθονη τροφή για σκέψη.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.