ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ | ΚΡΙΤΙΚΗ

ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ | ΚΡΙΤΙΚΗ


4.7/5 κατάταξη (18 ψήφοι)

Οι «Χρωματιστές Ιστορίες» του σημαντικού Έλληνα λογοτέχνη Στράτη Μυριβήλη ζωντανεύουν στη σκηνή του θεάτρου Σφενδόνη με τρόπο μυσταγωγικό. Τρεις υπέροχοι ηθοποιοί δονούνται και παρασύρονται από το επιδέξιο κοντύλι του διαχρονικού συγγραφέα παραδίδοντας ένα ατόφιο σκηνικό παιχνίδι λυρικής έξαρσης με πλούσια δραστική αφήγηση και εικαστική ευρηματικότητα.

Τέσσερα μικρά αριστουργηματικά διηγήματα από κάθε Χρωματιστό Βιβλίο, χωρίς αναφορά σε πολέμους, συνυπάρχουν αρμονικά και ενώνονται ευρηματικά με τον μεθυστικό πυρήνα του έργου το «Τραγούδι της Γης», έναν διονυσιακά εκστατικό ύμνο για την αναγεννητική ορμή της φύσης και τα πνευματικά πατήματα του ανθρώπου προς την ελευθερία του, ως φιλοσοφία ζωής. Όλος ο γλαφυρός πλούτος των εικόνων, κεντημένος λέξη προς λέξη, με τα εκθαμβωτικά χρώματα και αρώματα της απαράμιλλης συγγραφικής του παλέτας. 

«Η Ροδιά» από «Το Γαλάζιο Βιβλίο» (1939), «Ο Παντελής» από «Το Πράσινο Βιβλίο» (1935), «Ο Λούλης ο γόης» από «Το Βυσσινί Βιβλίο» (1959) και «Η Καμπουρίτσα» από «Το Κόκκινο Βιβλίο» (1952) αποτελούν συνθέσεις μοναδικού θελγήτρου και μορφικής τελειότητας, όπου το χιούμορ, ο σαρκασμός, η ειρωνεία, ο ρεαλισμός, η ιλαρότητα, ο συμβολισμός, η τραγωδία αποτυπώνονται με εντυπωσιακή μαστοριά ευθύτητας και αμεσότητας.

Ο έμπειρος Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος στο σκηνοθετικό τιμόνι, πλάθει μία σφριγηλή, έντιμη, παλλόμενη, καλλιτεχνική δημιουργία και φωτίζει με εύστοχη, καθάρια, φρέσκια ματιά τη λογοτεχνική αξία των χρωματιστών βιβλίων. Τέσσερις διαφορετικοί ήρωες συνδιαλέγονται με το «Τραγούδι της Γης» σε μία ολοζώντανη σκηνική γιορτή διονυσιακής έκστασης με χιούμορ και μελαγχολικές νοσταλγικές νότες. Συναισθήματα συγκίνησης, αγάπης, τρυφερότητας,γλυκύτητας, ζεστασιάς, και ειλικρίνειας ξεδιπλώνονται αριστοτεχνικά μέσα από τον μαγικό κόσμο του παιχνιδιού. Δίνει σάρκα και οστά στον ανεκπλήρωτο, εφηβικό έρωτα του Τιτή με την αγαπημένη του Ροδιά, στον φτηνό πιερότο Παντελή με τα μαβιά μάτια, στον κατάλευκο ομορφόγατο Λούλη της γειτονιάς, στην κοκέτα κοπέλα με την καμπούρα της οδού Σίνα. Το αποτέλεσμα είναι γοητευτικά απολαυστικό. Ρέουσες εικόνες με χρώματα, ήχους, μελωδίες, λυρισμό και χυμώδη γλώσσα ξεπετιούνται μπροστά μας με γοργό ρυθμό, μοναδική εκφραστικότητα και έντονη σωματικότητα

Οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος ΓιαννακόπουλοςΙνώ Μενεγάκη και Χριστέλα Γκιζέλη είναι πειθαρχημένοι και αριστοτεχνικά σμιλεμένοι στην παραμικρή λεπτομέρεια. Υπηρετούν με ζήλο και επιδεξιότητα το ύφος του έργου. Αυθεντικοί, μεστοί, ευθύβολοι με μέτρο, συναισθηματική πληρότητα, υποκριτική διαφάνεια ισορροπούν στον ρόλο τους με υποδειγματική ευχέρεια και ευελιξία. Κίνηση, λόγος και έκφραση σε πλήρη αρμονία με στόχο την μέθεξη των αισθήσεων.

Κινούνται στο εντυπωσιακό σκηνικό της Κατερίνας Σαβράνη, το οποίο κλέβει τις εντυπώσεις με την μεγαλοφυή απλότητά του. Ένας κύκλος ζωής από ράγες τρένου με διάσπαρτα σκηνικά ευρήματα και στο κέντρο το συναξάρι σαν ισχυρό μαγνητικό πεδίο όπου όλα περιστρέφονται αρμονικά γύρω απ΄αυτό. Κομψά και ενδεικτικά τα κοστούμια των ηθοποιών με την υπογραφής της ίδιας.

Ατμοσφαιρική η μουσική της Χριστέλας Γκιζέλη και μυσταγωγικοί οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη έχουν συνταιριάξει με τη θερμοκρασία της παράστασης.

Εν κατακλείδι, στα απλά πράγματα φροντισμένα με αγάπη και σοφία, βρίσκεται η ουσιαστική μαγεία της τέχνης και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις «Χρωματιστές Ιστορίες» του Στράτη Μυριβήλη στο θέατρο Σφενδόνη από τρεις έξοχους ερμηνευτές που ποιούν ήθος. Μία παράσταση-ποίημα. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.