• BUZZ
  • Κριτική Onlytheater
  • ΚΑΝΤΩ ΤΖΑΒΕΛΛΑ – ΔΡΑΓΩΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ | ΚΡΙΤΙΚΗ
ΚΑΝΤΩ ΤΖΑΒΕΛΛΑ – ΔΡΑΓΩΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ | ΚΡΙΤΙΚΗ

ΚΑΝΤΩ ΤΖΑΒΕΛΛΑ – ΔΡΑΓΩΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ | ΚΡΙΤΙΚΗ


5.0/5 κατάταξη (7 ψήφοι)

          «ΚΑΝΤΩ ΤΖΑΒΕΛΛΑ – ΔΡΑΓΩΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ», ο τίτλος της παράστασης που έγραψε ο Θανάσης Σταυρόπουλος και σκηνοθέτησε ο Μενέλαος Τζαβέλλας, με έναν αξιόλογο πολυπληθή θίασο που συγκίνησε τους θεατές.
          Η αληθινή ιστορία της Κάντως Τζαβέλλα, από την ιστορική οικογένεια των Τζαβελλαίων της Ηλείας, διανθισμένη με μυθοπλαστικά στοιχεία, ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία, με σκοπό να φωτίσει την βαρβαρότητα του τουρκικού ζυγού και την ανάγκη της ιστορικής μνήμης. Μία ιστορία πίστης, γενναίου φρονήματος, αυτοθυσίας, περηφάνειας, πόνου, αγάπης για την πατρίδα, αθάνατης ελληνικής λεβεντιάς, φόρος τιμής στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
          Η Κάντω Τζαβέλλα, ως σύγχρονη Ιφιγένεια, με αδούλωτο πνεύμα και γλώσσα κοφτερή, θυσιάστηκε για το κοινό καλό του τόπου της, επιλέγοντας τον θάνατο, από την αιώνια τουρκική σκλαβιά. Γύρω, λοιπόν, από αυτήν την ιστορία, γίνεται λόγος για την οικογένειά της, την τουρκική αρχή του τόπου, τον Θείο Λόγο -μέσω της καταλυτικής παρουσίας της Αφηγήτριας που κινεί τα νήματα μνήμης, αναμνήσεων, σχέσεων.
          Η πένα του Θανάση Σταυρόπουλου, ποιητική, καθάρια, ζωντανή, συγκινητική, αποτυπώνει διαδρομές σμιλευμένες από ζωή και θάνατο, χαραγμένες από μικρούς Επιταφίους και μικρές Αναστάσεις.
          Ο σκηνοθέτης Μενέλαος Τζαβέλλας δημιουργεί ένα σπονδυλωτό, σφριγηλό θεατρικό παζλ, με αγάπη, ευθύνη και φροντίδα, ως γνήσιος απόγονος των Τζαβελλαίων. Σωστός ρυθμός, ένταση, κορυφώσεις, ευαισθησία, συγκίνηση και χιούμορ, πάντα πιστός στο πνεύμα του κειμένου και έχοντας στο πλευρό την αγαστή σύμπλευση των συνεργατών του, παραδίδει ένα έργο πλούσιο σε νοήματα. Αφήγηση, πρόζα και μουσική σε πλήρη αρμονία.
          Oι ηθοποιοί, όλοι ένας κι ένας, λειτουργούν επί σκηνής με τρόπο ακριβή και πειθαρχημένο σε αξιοπρόσεχτες ερμηνείες.
          Επιβλητική η παρουσία της Όλγας Πολίτου ως «Αφηγήτρια», που κινεί τα νήματα της ιστορίας με την βελούδινη φωνή της.
          Η Νέλλη Γκίνη υφαίνει με αξιοζήλευτη λεπτομέρεια και προσοχή κάθε ανθρώπινη πτυχή της χαροκαμένης μάνας «Ρίνας».
          Η Αθηνά Τσιλύρα, στιβαρή, πληθωρική, πηγαία, ενδύεται την υπερήφανη «Πηνειώ Τζαβέλλα» με βαθιά θεατρική γνώση.
          Η φέρελπις Έφη Κιούκη, αέρινη και συναισθηματικά χειμαρρώδης, αποδεικνύει το εύρος του ταλέντου της ως «Κάντω Τζαβέλλα».
          Η Ραλλού Κρινή δυναμική, καίρια, συνεπής στον ρόλο της αδούλωτης «Ζόγιας».
          Ο κακός και άπληστος «Τσελίκ Αγάς», του Γιώργου Γιαννόπουλου, σμιλεμένος με ευκαμψία και ευθυβολία.
          Ο Νίκος Δερτιλής, ως «Πάνος Τζαβέλλας», κλέβει τις εντυπώσεις με το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο.
          Ο Ορφέας Παπαδόπουλος υποδύεται τον «Αρίστο Καρλέτση» με σκηνική αρτιότητα.
          Ο Πέτρος Πέτρου, ως «Υποτακτικός» του «Τσελίκ Αγά», αποδεικνύεται εύστοχος και συνεπής.
          Μεγάλη έκπληξη, ο Δημήτρης Τσέλιος στον απολαυστικό ρόλο του «Φάνη», του πιο λογικού «τρελού» του χωριού, που βλέπει καθαρά όλα όσα οι άλλοι παραβλέπουν. Η φωνή του Θεού μέσω της φωνής ενός «τρελού», αποτυπώνεται, με απόλυτη μαεστρία και εύπλαστη τεχνική, από το πρώτο λεπτό ως το φινάλε και εντυπωσιάζει.
          Οι νεότεροι, ( Αρετή Τσιαμπόκαλου, Μέλπω Σφακιανάκη, Ειρήνη Καρυπίδου, Γιάννης Ντόνεφ και Ίγκι Λίγκουρι) ανταποκρίνονται ευλαβικά στο όραμα του σκηνοθέτη.
          Ανατριχιαστική φωνή της Κατερίνας Κόρου στον ρόλο του χορού, που σχολιάζει τα δρώμενα με παραδοσιακά τραγούδια a capella. Πραγματική φωνή αηδονιού.
          Τα όμορφα σκηνικά του Βασίλη Σακκή, τα εναρμονισμένα με την εποχή κοστούμια, που επιμελήθηκε το Εργαστήρι Ελληνικών Παραδοσιακών Φορεσιών Αιμιλία Γιαννοπούλου, συνυπογράφουν επιτυχώς στο εξαίρετο αποτέλεσμα της παράστασης.
          «ΚΑΝΤΩ ΤΖΑΒΕΛΛΑ – ΔΡΑΓΩΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ», μία παράσταση - κόσμημα ζωντανής μνήμης και μάθημα ζωής. Για να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε.

 


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.