«ΜΗ ΣΟΥ ΤΥΧΕΙ...!» | ΚΡΙΤΙΚΗ

«ΜΗ ΣΟΥ ΤΥΧΕΙ...!» | ΚΡΙΤΙΚΗ


4.5/5 κατάταξη (95 ψήφοι)

          Δράμα και κωμωδία αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η Κατίνα Παξινού έλεγε ότι ο ηθοποιός πρέπει να παίζει την κωμωδία με σοβαρό τρόπο, σαν να πρόκειται για δράμα. Μόνο με αυτόν τον κανόνα, ψυχαγωγείται πραγματικά ο θεατής, χωρίς να εκβιάζεται το εύκολο γέλιο με υπερβολές και κωμικίζουσες μανιέρες.
          Ο Αιμίλιος Χειλάκης πρωταγωνιστεί και συνσκηνοθετεί φέτος με τον Μανώλη Δούνια, τη γαλλική μαύρη κωμωδία «ΜΗ ΣΟΥ ΤΥΧΕΙ...!» («L’Emmerdeur»), του Francis Veber, στο θέατρο Αθηνών. Στοίχημα μεγάλο για τον ηθοποιό, καθώς είναι η πρώτη φορά που παίζει σε κωμωδία. Και αποδεικνύεται, τελικά, απολαυστικός και σε αυτό το είδος.
          Μία φάρσα με ανατροπές και έξυπνους διαλόγους. Γιατί η ζωή έχει, τελικά, απρόσμενα γυρίσματα. Αυτά που θεωρούνται δεδομένα, μπορούν να μεταβληθούν ανά πάσα στιγμή.
          Βλέπουμε δύο άγνωστους άνδρες σε διπλανές νυφικές σουίτες ενός ξενοδοχείου στο Παρίσι. Από τη μια, ένας απατημένος σύζυγος που έχει πάρει απόφαση να αυτοκτονήσει και από την άλλη, ένας επαγγελματίας δολοφόνος που θέλει να φέρει εις πέρας τη δουλειά του. Όλα όμως περιπλέκονται και όλα πηγαίνουν εντελώς στραβά εκείνη τη μέρα, καθώς ο ένας μπαίνει εμπόδιο στα πόδια του άλλου… Μπορεί οι στόχοι τους να αποτυγχάνουν παταγωδώς, το σίγουρο είναι ότι έχουν κερδίσει τη μάχη της αξιοπρέπειας.
          Ο Μανώλης Δούνιας και ο Αιμίλιος Χειλάκης, αν και πρωτοδοκιμαζόμενοι σε κωμωδία, καταφέρνουν να διαβάσουν ευρηματικά την παιγνιώδη σάτιρα, στηριζόμενοι τόσο στην μετάφραση του Αντώνη Γαλέου όσο και στη μεταμορφωτική ικανότητα των ηθοποιών. Η αίσθηση του ρυθμού είναι αμείωτη. Ο θίασος καθοδηγείται με σβελτάδα σε δράσεις, κορυφώσεις και υφέσεις, με την αρωγή της Έλενας Γεροδήμου στη διδασκαλία της κίνησης, του Νίκου Βλασόπουλου στους φωτισμούς, της Μαρίας Κοντοδήμα στα ενδεικτικά κοστούμια, μέσα στο εντυπωσιακό σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά.
          Ο Αιμίλιος Χειλάκης, αν και «τσαλακωμένος», υπήρξε ένας ευθύβολος και σκηνικά πληθωρικός «Φλοριάν», ο καλοπροαίρετος ανθρωπάκος που δημιουργεί συνεχώς συμφορές.
          Ο Χριστόδουλος Στυλιανού, το alter ego του, ήταν αφοπλιστικά πηγαίος ως «δολοφόνος».
          Καταιγιστική η πολυτάλαντη Ελένη Καρακάση στον ρόλο της «ξενοδοχουπαλλήλου» για όλες τις δουλειές, γεμάτη εξωστρέφεια και διαχυτικότητα.
          Ενδιαφέρουσα η Τάνια Τρύπη στον ρόλο της «ψυχολόγου».
          Ικανοποιητική η Ευγενία Ξυγκόρου στον ρόλο της «συζύγου» και τίμια η Νίνα Φώσκολου στο σύντομο πέρασμά της ως «αστυνομικός».
          ΜΗ ΣΟΥ ΤΥΧΕΙ…!, μια καλοκουρδισμένη, feel-good κωμωδία με χιούμορ και ρυθμό.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.