ΟΙ ΜΠΑΜΠΟΥΛΕΣ | ΚΡΙΤΙΚΗ

ΟΙ ΜΠΑΜΠΟΥΛΕΣ | ΚΡΙΤΙΚΗ


4.0/5 κατάταξη (5 ψήφοι)

          «ΟΙ ΜΠΑΜΠΟΥΛΕΣ», το θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα και σκηνοθέτη Αλφρέντο Σανθόλ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Πρόκειται για μία ευρηματική κωμωδία διανθισμένη με ρυθμό, πνευματώδες χιούμορ, άρτιες ερμηνείες και σκηνικές υπερβολές που προκαλούν κλίμα ευθυμίας, σκορπώντας γέλιο.
          Η ιστορία διαδραματίζεται με φόντο ένα σπίτι-κληρονομιά δύο αδερφών, μία ανάσα από την εθνική οδό. Η «Νίτσα» («Λεμονίτσα») που αγαπάει το σπίτι των παιδικών της χρόνων και αρνείται να το εγκαταλείψει, βάζει σε λειτουργία ένα σχέδιο χρόνων. Η «Λίτσα» («Τριανταφυλίτσα») δεν αντέχει τον θόρυβο των οχημάτων και προσπαθεί μάταια να πείσει την αδεlφή της να το πουλήσουν. Απελπισμένη, απευθύνεται στους «Μπαμπούλας Brothers», δύο αδερφούς που παριστάνουν τα φαντάσματα για να τρομάζουν κόσμο. Τι γίνεται, όμως, όταν στο σπίτι καταφθάνουν, ως ενοικιαστές του ενός δωματίου Airbnb, ο «Ζαχαρίας» και η «Ζαχαρούλα», δύο πραγματικά φαντάσματα – αδέρφια; Η εξέλιξη, άκρως ανατρεπτική και ξεκαρδιστική.
          Ο Νικορέστης Χανιωτάκης χτίζει, με ζήλο, μία ιλαρή, σπιντάτη θεατρική συνθήκη, αναδεικνύοντας την εκφραστικότητα και τη δράση των ηρώων με έξυπνους διαλόγους και εμπνευσμένη κινησιολογία. Τη ρέουσα μετάφραση του έργου επιμελείται η Μαρία Χατζηεμμανουήλ.
          Η διανομή των ηθοποιών, πετυχημένη ως άρρηκτη ομάδα, εικονοποιεί με ευστοχία τους χαρακτήρες.
          Η Αντιγόνη Ψυχράμη ως «Νίτσα» αναδεικνύεται υποκριτικός δυναμίτης. Πληθωρική, χειμαρρώδης, ενθουσιώδης κινείται με ταμπεραμέντο, ήθος και αλήθεια. Η σκηνή του μικρού αγοριού με το ποδηλατάκι φανερώνει τη γνήσια κωμική της φλέβα.
          Πλάι της, η Ελένη Βαΐτσου υποδύεται την δύστροπη «Λίτσα» με άνεση και πειστικότητα.
          Το δίδυμο Δημήτρης Μακαλιάς και Αντώνης Κρόμπας ως απολαυστικοί «Μπαμπούλας Brothers» λειτουργεί μεθοδικά, με υποκριτική αξιοσύνη, χαρίζοντας στιγμές γέλιου ως «γιαλαντζί» φαντάσματα.
          Ρόλοι πρόκλησης για τον Γιώργο Χρανιώτη και τη Σοφία Μανωλάκου που καλούνται να ενσαρκώσουν τα φαντάσματα με φινέτσα, χάρη και παιγνιώδη τρόπο. Οι αέρινες, αχνές, λευκοντυμένες φιγούρες του «Ζαχαρία» και της «Ζαχαρούλας», που κινούνται δεξιοτεχνικά και εκφράζονται στην καθαρεύουσα, παρεισφρύουν στην παρέα των ζωντανών, αναμοχλεύοντας τα πάντα.
          Λειτουργικό το σκηνικό τοπίο και αρμόζουσες οι στυλιστικές επιλογές της Αρετής Μουστάκα, άρτιοι οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα.
          «ΟΙ ΜΠΑΜΠΟΥΛΕΣ»: μία ευχάριστη, δροσερή κωμωδία με καλοδουλεμένη σκηνοθετική γραμμή και ταλαντούχους ηθοποιούς που ενδείκνυται για την ψυχαγωγία των θεατών αυτό το καλοκαίρι.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.