ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ | ΚΡΙΤΙΚΗ

ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ | ΚΡΙΤΙΚΗ


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

          Τo πολυβραβευμένο έργο «ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ» («Butterflies Are Free»), του Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Leonard Gershe, μεταφράζει – διασκευάζει και σκηνοθετεί η Ρέινα Εσκενάζυ, την καλοκαιρινή σεζόν 2021, το οποίο περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Πέμυ Ζούνη, o Αναστάσης Ροϊλός, η Εριέττα Μανούρη και ο Κωνσταντίνος Ελματζίογλου. Το πρωτότυπο τραγούδι της παράστασης υπογράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης.
          Μία ευφρόσυνη, αισιόδοξη, συναισθηματική κομεντί, που αντανακλά ελπίδα και φως σε χαλεπούς καιρούς. Θεματικός πυρήνας του έργου αναδεικνύεται ένα σύνολο από διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσω ευφυούς και διεισδυτικού χιούμορ. Η ατομική ελευθερία, οι προσωπικές επιλογές, ο έρωτας, η αγάπη, το θάρρος, η αφοσίωση, η αλληλοκατανόηση, ο αυτοπροσδιορισμός, η κοινωνική εξέλιξη, έννοιες αναλλοίωτες και πάντα επίκαιρες στο στόχαστρο του συγγραφέα. Οικείοι χαρακτήρες σκιαγραφούνται μέσα από υπέροχους διαλόγους, όπου όλα υποσκάπτονται με κωμική διάθεση, έτσι ώστε το δράμα να φρενάρει πάντα στα σωστά σημεία.
          Πηγή έμπνευσης του τίτλου του έργου αποτελεί μία φράση από το μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς «Ζοφερός Οίκος».
          Νέα Υόρκη, τέλη δεκαετίας του '60, μία εποχή διαρκούς αμφισβήτησης των πάντων με τα παιδιά των λουλουδιών να κυριαρχούν. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τον τυφλό νεαρό, «Ντον Μπέηκερ», ο οποίος για πρώτη φορά στη ζωή του επαναστατεί. Προσπαθεί να ζήσει μόνος στο Μανχάταν κυνηγώντας τα όνειρό του να γίνει μουσικός, μακριά από τη δεσποτική, υπερπροστατευτική μητέρα του. Η γνωριμία, το φλερτ και ο έρωτας με την εκκεντρική, νεαρή χίπισσα «Τζιλ Τάννερ» του διπλανού διαμερίσματος φέρνει τα πάνω κάτω στην ζωή του, ώσπου καταφτάνει απρόσμενα στο κατώφλι της πόρτας του η μητέρα του και…
          105’ λεπτά ανάλαφρης τρυφερότητας, διασκέδασης και ανάμικτων συναισθημάτων υπόσχεται η παράσταση της Ρέινας Εσκενάζυ. Ζωντάνια, γλύκα, συγκίνηση, ευαισθησία, παλμός, καλοκουρδισμένοι διάλογοι παράγουν ένα φινετσάτο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, με γοητευτική πολυσημία και ευαίσθητους κοινωνικούς προβληματισμούς με όχημα το πανέξυπνο χιούμορ.
          Η Πέμυ Ζούμη υποδύεται εύστοχα την «Φλόρανς Μπέικερ» και κλέβει τις εντυπώσεις με την κωμική πλευρά του ρόλου της, χρησιμοποιώντας γνώση και εμπειρία δεξιοτεχνικά.
          Ο Αναστάσης Ροϊλός «σκιτσάρει» τον τυφλό «Ντον Μπέηκερ» με υποκριτική ευχέρεια και ηρεμία, έχοντας τον πλήρη έλεγχο των κωμικών του δυνατοτήτων.
          Η Εριέττα Μανούρη κινείται με ευθυβολία, σκέρτσο και χάρη ως επιπόλαιη «Τζιλ Τάννερ» και το σύντομο πέρασμα του Κωνσταντίνου Ελματζίογλου αφήνει θετικό πρόσημο.
          Τα καλοφτιαγμένα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Λυντζέρης, τους υπέροχα ρομαντικούς ήχους επιμελείται ο Σταμάτης Γιατράκος, τους πολύ καλούς φωτισμούς αναλαμβάνει η Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου. Το τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη συνοδεύει αρμονικά μία ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, κατά την διάρκεια της παράστασης
«ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ», ωδή στον έρωτα και την ατομική ελευθερία. Αξιοπρόσεχτη παράσταση, ζωντανή, αισιόδοξη με αξιόλογες ερμηνείες, αισθητική, σπαρταριστούς διαλόγους και συμβολισμούς, που εγγυάται αφενός την καλή θέαση και αφετέρου τον γόνιμο προβληματισμό.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.