ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟ | ΚΡΙΤΙΚΗ

ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟ | ΚΡΙΤΙΚΗ


5.0/5 κατάταξη (8 ψήφοι)

Επίσημη πρεμιέρα για τον μονόλογο «ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟ» της Ιρλανδής συγγραφέως Geraldine Aron στον κήπο του θεάτρου «Χυτήριο».
Στον ρόλο της «Angela Kennedy Lipsky» η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά.
Πρόκειται για την ιστορία της φρεσκοχωρισμένης ηρωίδας και μ' ένα διαζύγιο προ των πυλών. Παραμονή Χριστουγέννων και ο «κεφάλας» «Μαξ» της ανακοινώνει ότι την εγκαταλείπει για τα μάτια μιας νεότερης Λατίνας φιλενάδας. Μετά από τόσα χρόνια έγγαμου βίου με μία ενήλικη «φευγάτη» κόρη, η μεσήλικη «Angela» βιώνει την απόλυτη μοναξιά και θλίψη παρέα με τον πιστό της σκύλο.
Άνεργη, λόγω συζυγικών υποχωρήσεων, με οικονομική και προσωπική ανασφάλεια, μάχεται με αξιοπρέπεια για τη νέα της πραγματικότητα, συνειδητοποιώντας, τελικά, ότι το διαζύγιο δεν είναι και τόσο καταστροφικό για τη ζωή μιας γυναίκας.
Το έργο, που έχει παιχτεί σε 28 χώρες, καταγράφει με γλυκόπικρο τρόπο τη μοναχική διαδρομή τριών ετών μιας διαζευγμένης γυναίκας και τις στρατηγικές κινήσεις που εφαρμόζει για να αποφύγει την αυτοκαταστροφική λύση και να επιφέρει μία λυτρωτική ισορροπία στη ζωή της. Ένα θεατρικό κουίζ σε μορφή παράστασης που λύνει όλες τις απορίες στην ερώτηση «Τι κάνει μια ώριμη κυρία, όταν την εγκαταλείπει ο άντρας της, μετά από τριάντα πέντε χρόνια έγγαμης ζωής γεμάτης όρκους πίστης και αφοσίωσης;»
Η ρέουσα μετάφραση της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα Καλογήρου διασαφηνίζει την ιλαρότητα και το δράμα, που εναλλάσσονται σε όλη τη διάρκεια του έργου.
Τα χειροποίητα, ζωγραφιστά στο χέρι, σκηνικά φέρουν την υπογραφή της Έρσης Δρίνη.
Ο Γιάννης Μετζικώφ ντύνει όμορφα την πρωταγωνίστρια.
Τα κατάλληλα φώτα σχεδιάζει ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Η αρμόζουσα μουσική ανήκει στον Παύλο Κατσιβέλη.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Δημήτρη Μυλωνά χαρακτηρίζεται απλή και άμεση δίχως υπερβολές, φωτίζοντας με ειλικρίνεια την παθούσα ηρωίδα. Πολυπρόσωπες σκηνές με απροσδόκητες καταστάσεις και αστραπιαίες αλλαγές ψυχισμού, φορτίζουν και αποφορτίζουν την ατμόσφαιρα με σκηνικά ευρήματα φυγής και πανικού της πρωταγωνίστριας.
Η έμπειρη Αλεξάνδρα Παλαιολόγου ανταποκρίθηκε επιμελώς στον ρόλο της πληγωμένης «Angela», παρόλο το άγχος και την αμηχανία της, καθώς είχε να αντιμετωπίσει απρόβλεπτους εξωγενείς παράγοντες σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης (ενοχλητική ηχορύπανση). Έπλασε απολαυστικά και συγκινητικά τον ψυχισμό της μοναχικής γυναίκας, η οποία δεν σταματά να διεκδικεί το δικαίωμα στο όνειρο και την ευτυχία, καθώς και όλα τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην πιο κρίσιμη καμπή της ζωής της. Κορυφαία δραματική της στιγμή, η σκηνή που αποχαιρετά τη μητέρα της, την ημέρα της κηδείας και κωμική η σκηνή που αγοράζει δονητή στο sex shop.
Εν κατακλείδι, «ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟ» είναι μία παράσταση που αφορά την ανθρώπινη μοναξιά καθώς και την απρόβλεπτη και αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Αν και χρήζει άμεσης ηχητικής βελτίωσης, ενδείκνυται για μία χαλαρή θεατρική απόλαυση στην καρδιά της Αθήνας.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.