• BUZZ
  • Σεμινάριο
  • ΣΕΜΙΝΑΡΙO ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ
ΣΕΜΙΝΑΡΙO ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙO ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ


5.0/5 rating 1 vote

«Κοινωνικός αυτοσχεδιασμός»
Σεμινάριο αυτοσχεδιασμού με τον Γιώργο Τσαγκαράκη
Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής


Ας διαχωρίσουμε το «τι θα πει το κοινό όταν μας δει» με το «τι θα του πούμε εμείς όταν το δούμε» και ας προετοιμάσουμε τον εαυτό μας ώστε να αποκαλύψουμε την αλήθεια του κόσμου, στον κόσμο.

Με δεδομένο ότι ο αυτοσχεδιασμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής εξέλιξης, καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα πότε αυτός συναντιέται με τον αυτοσχεδιασμό στο θέατρο και πώς η σύγκλιση αυτή επηρεάζει τον τελευταίο αλλά και τους συμμετέχοντες σε αυτόν. Στο σεμινάριο «Κοινωνικός Αυτοσχεδιασμός», χρησιμοποιώντας την τέχνη του θεάτρου ως μέσο διανόησης και το θεατρικό αυτοσχεδιασμό ως όχημα εξερεύνησης, θα εξηγήσουμε τη δυναμική της εποχής μας, τις νομοτέλειες, τις αντιφάσεις αλλά και τις αδυσώπητες αντιθέσεις του κόσμου που αποτελούν και την κινητήρια δύναμη της ιστορίας. Άραγε, πώς το γενικό της κοινωνίας ενυπάρχει μέσα στο ειδικό ενός θεατρικού χαρακτήρα και ενός κειμένου; Πώς όλα αυτά συνδέονται με τα αναπάντεχα του εαυτού μας; Και τελικά, ποια είναι η στάση μας απέναντι στο κοινωνικό γίγνεσθαι;


Ορισμός & σκοπός σεμιναρίου

Χρησιμοποιώντας τον όρο «κοινωνικός αυτοσχεδιασμός» προσπαθούμε να περιγράψουμε τη δυναμική διαδικασία ενός εξελισσόμενου θεατρικού αυτοσχεδιασμού με κοινωνικό περιεχόμενο. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξέλιξη της υποκριτικής στόχευσης μέσα από την κοινωνική μελέτη. Η εξάσκηση των εκφραστικών μέσων και του κριτηρίου επιλογής υποκριτικής φόρμας, με στόχο την ανάδειξη του περιεχομένου του κειμένου έξω και περά από κάθε φορμαλισμό. Στόχος, ο ηθοποιός ως συνδημιουργός και όχι ως εργαλείο, να είναι σε θέση να καταθέσει την άποψή του στη σκηνή χωρίς να υποδαυλίζει -αντιθέτως, να εξυψώνει- το θεατρικό αποτέλεσμα.


Διαδικασία

Μια «τυχαία» ομάδα ανθρώπων προετοιμάζεται να παρουσιάσει, υπό τη μορφή πρωτότυπης παράστασης θεάτρου ντοκουμέντου, τις απόψεις της πάνω σ’ ένα ορισμένο από την ίδια κοινωνικό θέμα, οι οποίες και θα αποτελούν την κεντρική ιδέα της παράστασης. Μέλη αυτής της ομάδας μπορούν να είναι ηθοποιοί, μουσικοί, καλλιτέχνες και γενικά οποιοδήποτε θέλει να εξασκήσει τις παραστασιακές του ικανότητες, αγαπάει το θέατρο και εμπνέεται απ’ το μοναδικό τρόπο που αυτό παρεμβαίνει στην κοινωνία.

Η ομάδα αφού επιλέξει το θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί, στη συνέχεια μέσα από κοινωνική ερευνά και θεματικούς αυτοσχεδιασμούς, εντοπίζει τις ετερόκλητες δρούσες κοινωνικές ομάδες στη δεδομένη συνθήκη, με βάση τα συγκρουόμενα κίνητρά τους. Μετέπειτα το κάθε μέλος διαμορφώνει ένα θεατρικό χαρακτήρα, εστιάζοντας στις συνθήκες, στα κίνητρα, στις αντιφάσεις και τις συγκρούσεις του με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, ενώ παράλληλα τα μέλη της ομάδας προτείνουν διαρκώς κείμενα. Στο είδος των κειμένων δεν υπάρχει κανένας περιορισμός πέρα από τη θεματολογία τους. Μπορούν να είναι θεατρικά ή λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα, δημοσιογραφικά άρθρα, διατριβές, αποτελέσματα ενός αυτοσχεδιασμού ή ό, τι άλλο. Ζητούμενο άλλωστε είναι να εξερευνήσουμε την παραστασιακή δεινότητα μη θεατρικών κειμένων, τη συνύπαρξή τους με αμιγώς θεατρικά, αλλά και την καθαυτή πρωτότυπη δημιουργία.

Βασισμένοι στους αυτοσχεδιασμούς του Augusto Boal, στη διαμόρφωση χαρακτήρων του K. Stanislavski και τη θεατρική σύνθεση του E. Piscator, θα πειραματιστούμε επιμένοντας στο περιεχόμενο, προκειμένου να δούμε πώς αυτό θα μας οδηγήσει στη φόρμα μιας πρωτότυπης παράστασης. Κύριος προσανατολισμός μας η διαλεκτική σχέση θεάτρου - κοινωνίας. Σχέση που απαντιέται καθαρά όταν το πρώτο λειτούργει ως αναπόσπαστο κομμάτι, αλλά και ως μεγεθυντικός φακός του δευτέρου. Ακολουθώντας λοιπόν αυτόν το δρόμο, η θεατρική πράξη κατορθώνει -ανακτώντας το ορισμένο βάθρο της ως σημαντικό γεγονός- να εμπνεύσει και να διεγείρει.

Γιώργος Τσαγκαράκης
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Σπούδασε Βιομηχανικό Σχέδιο στο Α.Τ.Ε.Ι. Δυτ. Μακεδονίας και Υποκριτική στο Δραματικό Τμήμα του Ωδείου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη. Καθηγητές του υπήρξαν οι E. A. Gonzales, Δ. Καταλειφός, Σ. Χατζάκης, Ελ. Σκώτη, κ.α.. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων υποκριτικής, σκηνοθεσίας και μουσικής. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Silviu Purcarete, Χ. Χατζηβασιλείου, Δ. Αβδελιώδη, Γ. Ηλιόπουλο, X-act theatre, Κοπέρνικος, Kollektiva, σε θεατρικούς οργανισμούς όπως το ΚΘΒΕ, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το ΒΙΟS, το Θέατρο Τζένη Καρέζη, το θέατρο Βαφείο και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, πάνω σε έργα αρχαίου, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και σε πρωτότυπα κείμενα. Έχει επίσης συμμετάσχει και συνδιαμορφώσει θεατρικές δράσεις και παραστάσεις θεάτρου ντοκουμέντο αποτελούμενες από συρραφή ποιημάτων, άρθρων και θεατρικών κειμένων, που ανέβηκαν σε θέατρα, δρόμους, πλατείες και γειτονιές. Σκηνοθέτησε τα έργα 10 Μέρες που Συγκλόνισαν τον Κόσμο του J. Reed και Γλασκώβη του Σ. Ναλμπάνη με την ομάδα Aloof. Ως ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας ΑντίχειραΣ, συμμετείχε στην ομαδική συγγραφή πρωτότυπου κειμένου για την παράσταση 5 ½ Ιστορίες για την Κρίση, η οποία βραβεύτηκε στο Bob Theatre Festival. Είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου θεάτρου του “Music is education”. Τέλος έχει διδάξει σε πληθώρα επαγγελματικών και ερασιτεχνικών ομάδων ενηλίκων, παιδιών και εφήβων.

 

Ανοιχτό μάθημα: Πέμπτη 27/02/2020 | 17:00
Έναρξη σεμιναρίου: Πέμπτη 05/03/2020 | 17:00-20:00 (Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Πέμπτη την ίδια ώρα)
Κόστος : 50€ / μήνα
Πληροφορίες: 210.3425637 / 6944.246147 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Εγγραφές: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.