ΕΝΩ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ

homebig: ΕΝΩ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ
afisa: ΕΝΩ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ

 • Σύνοψη

  Η Ομάδα7 παρουσιάζει – για πρώτη φορά μετά τη θρυλική παράσταση του Εθνικού, το 1932 – το πρωτοποριακό θεατρικό έργο της Γαλάτειας Καζαντζάκη, με στόχο να αναδείξει την διαχρονικότητα της γραφής της αλλά και το επίκαιρο του έργου της. Η παράσταση εστιάζει στις εντυπωσιακές ομοιότητες του μεσοπολέμου με τη σύγχρονη κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και επιδιώκει να δημιουργήσει ένα δοχείο όπου αναμιγνύονται ανόμοια ιστορικά και καλλιτεχνικά υλικά αλλά και να διαμορφώσει ένα ανθρώπινο, χωρικό και λογοτεχνικό μωσαϊκό που να αποτελεί μέρος μίας σύγχρονης «αφήγησης».
  Σε αναζήτηση μιας σύγχρονης θεατρικής αισθητικής, η ομάδα συνεχίζει την ερευνητική της διαδρομή, προσεγγίζοντας το έργο της Γ. Καζαντζάκη με τις σύγχρονες τεχνικές του θεάτρου της επινόησης και φροντίζει για την επανέκδοσή του. Με βασικό συντελεστή το σώμα και την φωνή των 7 ηθοποιών που υποδύονται 35 ρόλους, προτείνει ένα θέαμα όπου συνυπάρχουν η video art, το ηχητικό κολάζ, η εικαστική εγκατάσταση και η θεατρολογική έρευνα, εμμένοντας στη συλλογικότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης και την ανάγκη για πολυσυλλεκτικότητα,

  Σε αυτό το δεύτερο ταξίδι του Πλοίου, η Ομάδα7 ενσωματώνει την εμπειρία του πρώτου κύκλου παραστάσεων και προτείνει μία νέα εκδοχή.

   

  Λίγα Λόγια Για την Γαλάτεια Καζαντζάκη


  «Ολόκληρο το έργο της Καζαντζάκη θα μπορούσε να διαβαστεί ως αυτοβιογραφία, αλλά και αντίστροφα η ζωή της, παρουσιάζοντας αρκετές ιδιαιτερότητες και υπερβάσεις, τροφοδοτεί διαρκώς και εμπεριέχει την καλλιτεχνική της δημιουργία. Η αλληλεξάρτηση αυτή ζωή και έργου, συνδεόμενη άμεσα με την μυθική πια σχέση της με τον συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, μας παραπέμπει σε ένα άλλο ζευγάρι διανοουμένων, τον Ζαν-Πωλ Σαρτρ και την Σιμόν ντε Μπουβουάρ.»
  «Εμφανίζεται στον πνευματικό χώρο πολύ νέα, καταρρίπτοντας τον μύθο της πολιτισμικής υπεροχής της πρωτεύουσας και αναδεικνύοντας την επαρχιώτικη – αλλά όχι τυχαία – καταγωγή της. […] Υπερβαίνοντας όλους τους ηθικούς και κοινωνικούς κώδικες της εποχής, έρχεται στην πρωτεύουσα για να ζήσει μαζί με τον σύντροφό της»
  «Από την αρχή της πορείας της διατρέχει με άνεση, αν και όχι πάντοτε σε βάθος, τα παγκόσμια αισθητικά και πνευματικά κινήματα της εποχής της: τον αισθητισμό, τον νατουραλισμό, τον συμβολισμό, τον νιτσεϊσμό, την ψυχανάλυση, με αποκορύφωμα την σπάνια και γι’ αυτό πολύτιμη για τα ελληνικά δεδομένα μαθητεία στον εξπρεσιονισμό.»

  «Τη θέση της στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας, εκτός από το πολύπτυχο πνευματικό της έργο, κατοχυρώνει με την ιδιαίτερη προσωπικότητά της και την ισχυρή κοινωνική παρουσία της η Γαλάτεια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η θέση που κατέχει στην ιστορία της ελληνικής γυναικείας γραφής, υποστηρίζοντας με πείσμα την ανάγκη διαφοροποίησης από τα αντρικά πρότυπα και την υιοθέτηση μιας γραφής που να ανταποκρίνεται στον γυναικείο ψυχισμό και τη ιδιαιτερότητα της θηλυκής φύσης ως ολότητας. Παράλληλα ο συνδυασμός ιδεολογικής και αισθητικής πρωτοπορίας, και η μέχρι τέλος έμπρακτη εφαρμογή ενός ιδιάζοντος μαχόμενου ανθρωπισμού, την κατατάσσουν ανάμεσα στα λίγα εκείνα άτομα, που αξιώθηκαν να ζήσουν, κατά την έκφραση του Γιώργου Σεφέρη, «αυθεντική ζωή», μια ζωή που παλλόταν από ανθρωπισμό, τέχνη και γυναικεία ουσία.»

  (Αποσπάσματα από το βιβλίο Γυναικείες διαδρομές – Η Γαλάτεια Καζαντζάκη και το θέατρο της Βαρβάρας Γεωργοπούλου)

   


  Βιογραφικό της Ομάδας7

  Η δουλειά της Ομάδας7, βασισμένη στην έρευνα και τον πειραματισμό, στηρίζεται σε άξονες που ακουμπούν από τη μία στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της χώρας και από την άλλη στη χρήση και ανατροπή μεθόδων και τεχνικών του μεταμοντέρνου θεάτρου. Σχηματίστηκε το 2003 και από τότε διευρύνθηκε με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από κάθε χώρο και πεδίο έκφρασης (ηθοποιοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές, video artists, μουσικοί, ζωγράφοι, χορευτές, θεατρολόγοι κ.λ.π.). Μέσα σε αυτήν τη λογική, εντάσσεται η χρήση και διαχείριση του χώρου (δημόσιου ή ιδιωτικού), η αξιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού κάθε μορφής και η επεξεργασία των κειμένων ως μέρος ενός διαλόγου με τη σύγχρονη δραματουργία. Δεν διαθέτει μόνιμη θεατρική στέγη και δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ από το Υπουργείο Πολιτισμού.

   

   

  Είδος: Δράμα
  Διάρκεια: 1ώρα κ 40’ (χωρίς διάλειμμα)

  Πότε

  Πρεμιέρα: Δευτέρα, 26 Οκτώβριος 2015 21:00
  Δευτέρα: 21:00
  Τρίτη: 21:00
  Τελευταία παράσταση: Τρίτη, 17 Νοέμβριος 2015

  Πού

  Εισιτήρια

  Τιμή εισιτηρίου: 10 € γενική είσοδος, 5 € ατέλεια ΣΕΗ, Ανέργων

  Κριτική Κοινού

  5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)
 • «Σταυρώνω τα χέρια μου και περιμένω. Τίποτε δε φοβάμαι, τίποτε δεν ελπίζω. Είμαι ήσυχη.»

  Γαλάτεια Καζαντζάκη (1909)

  ---

  Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα «σαπιοκάραβο, που συνεχώς τρίζει», με προορισμό ένα νησί, την Τήνο, την Κω, την Λέσβο ή την Λαμπεντούζα. Επιβάτες όλοι εμείς τότε και τώρα. Κοινό σημείο για όλους σε αυτό το ταξίδι διαφυγής με άγνωστο προορισμό, η μάχη με την μοίρα.


  Ένα πλοίο ταξιδεύει, ανάμεσα στους δύο μεγάλους πολέμους.
  Από τη γέφυρα του καπετάνιου μέχρι το μηχανοστάσιο και την κάμαρα των θερμαστών, άνθρωποι από κάθε κοινωνική τάξη προσπαθούν να δραπετεύσουν από τους φόβους τους και να γαντζωθούν από τις ελπίδες τους. Άνθρωποι που στριμώχνονται για να χωρέσουν, άνθρωποι που διακινδυνεύουν, που στοιβάζονται, που ελπίζουν, άνθρωποι, που ταξιδεύουν και «που μοιάζουν σαν πεθαμένοι».

   

 • Συντελεστές

  Σκηνοθέτης: ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ ΒΙΚΥ

  Ιδέα: ΒΙΚΥ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ
  Δραματουργική επεξεργασία: ΑΝΝΑ ΤΣΙΧΛΗ
  Φωτογραφία, Video Art: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
  Μουσική επιμέλεια - επεξεργασία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΟΜΑΔΑ7
  Βοηθός δραματολόγου-Δραματολογική Έρευνα: ΕΥΔΟΚΙΑ ΔΕΛΗΠΕΤΡΟΥ

 • Φωτογραφίες

 • Βίντεο

 • Buzz Παράστασης

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.