ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ

homebig: ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ
afisa: ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ

 • Σύνοψη

  Με αφετηρία το Θέατρο Δάσους ξεκινούν το θεατρικό ταξίδι τους οι «Επτά επί Θήβας», η απόλυτη επιτυχία του περσινού καλοκαιριού που επιστρέφει για ένα νέο κύκλο παραστάσεων με μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και την Κύπρο.

  Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που κέρδισε κοινό και κριτικούς θα παρουσιαστεί το Σάββατο 24 Ιουνίου, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Δάσους, λίγες μόνο ημέρες πριν «ανοίξει» το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2017.

  Στην εξαιρετικά επίκαιρη πολιτική τραγωδία του Αισχύλου, που σκηνοθετεί ο διεθνούς φήμης Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις και μεταφράζει ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας, το ρόλο του Ετεοκλή ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου, η Κλειώ Δανάη Οθωναίου την Αντιγόνη, η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη, ο Γιώργος Καύκας τον Άγγελο, ο Αλέξανδρος Τσακίρης τον Κήρυκα, o Γιώργος Παπανδρέου τον Πολυνείκη και μαζί τους ένας 14μελής χορός ηθοποιών.

  Σημείωμα σκηνοθέτη
  Φαίνεται πως όλοι μας –όχι μόνο οι Έλληνες αλλά όλοι όσοι μένουμε στην Ευρώπη– ζούμε με την αίσθηση πως κάποιοι εξαιρετικά απειλητικοί εχθροί στέκονται έξω από τα εύθραυστα τείχη της συνηθισμένης, μίζερης αλλά βολικής –ακόμη– ζωής μας.

  Δεν γνωρίζουμε το όνομα του εχθρού – ο εχθρός έχει πολλά προσωπεία, πολλά ονόματα. Μερικές φορές μοιάζει πως ο χειρότερος εχθρός μας έχει το δικό μας πρόσωπο, το δικό μας όνομα.

  Χρειαζόμαστε μια τραγωδία, προκειμένου να ανακαλύψουμε ξανά ότι είμαστε άνθρωποι και ότι μας ενώνει η κοινή ανθρώπινη μοίρα. Το σίδερο και το ατσάλι θα γίνουν σκόνη, εμείς θα παραμείνουμε.

  Όλοι οι συντελεστές των Επτά επί Θήβας αντιμετωπίζουμε την εξής πρόκληση: προσπαθούμε να ερευνήσουμε πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης μπορεί να συμβαδίσει με την ανάγκη που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας και είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε στα παιδιά μας, την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία.
  Τσέζαρις Γκραουζίνις

  Πρόγραμμα Περιοδείας

  Ημερομηνία Θέατρο Εισιτήριο
  24/6/2017 21:00 ΔΑΣΟΥΣ (ΘΕΑΤΡΟ) 15 €
  30/6/2017 21:00 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 45€ Α ΖΩΝΗ: 40€ Β ΖΩΝΗ: 20€ Β ΖΩΝΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ*: 13€ ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ: 8€ ΑΜΕΑ/ΑΝΕΡΓΟI: 5 €
  1/7/2017 21:00 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 45€ Α ΖΩΝΗ: 40€ Β ΖΩΝΗ: 20€ Β ΖΩΝΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ*: 13€ ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ: 8€ ΑΜΕΑ/ΑΝΕΡΓΟI: 5 €
  20/7/2017 21:00 ΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 15 €
  22/7/2017 21:00 ΦΙΛΙΠΠΩΝ (ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ) - ΚΑΒΑΛΑ 15 €
  28/7/2017 21:00 ΔΩΔΩΝΗΣ (ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ) 15 €
  30/7/2017 21:00 ΛΕΥΚΑΔΑΣ (ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ) 15 €
  1/8/2017 21:00 ΗΛΙΔΑΣ (ΘΕΑΤΡΟ) 15 €
  3/8/2017 21:00 ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ - ΠΑΤΡΑ 15 €
  5/8/2017 21:00 ΔΕΛΦΩΝ (ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ) 15 €
  8/8/2017 21:00 ΑΝΔΡΟΥ (ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ) 15 €
  11/8/2017 21:00 ΔΙΟΥ (ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ) 15 €
  26/8/2017 21:00 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ 15 €
  30/8/2017 21:00 ΠΑΠΑΓΟΥ (ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ) 15 €
  1/9/2017 21:00 ΑΛΣΟΥΣ Δ. ΚΙΝΤΗΣ (ΘΕΑΤΡΟ) - ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 15 €
  3/9/2017 21:00 ΒΕΑΚΕΙΟ (ΘΕΑΤΡΟ) 15 €
  5/9/2017 21:00 ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (ΘΕΑΤΡΟ) 15 €
  7/9/2017 21:00 ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ ΛΑΡΙΣΑΣ 15 €

  Κριτική Κοινού

  0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)
 • Η σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα είναι το θέμα των ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ. Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε τον θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχτηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. O Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη.

  Ο Ετεοκλής είναι ο μοναχικός κεντρικός ήρωας της τραγωδίας. Η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση, σε μια μάχη καταδικασμένη να καταλήξει χωρίς πραγματικό νικητή.

 • Διανομή

  Ετεοκλής: Γιάννης Στάνκογλου
  Άγγελος: Γιώργος Καύκας
  Κήρυκας: Αλέξανδρος Τσακίρης
  Αντιγόνη: Κλειώ Δανάη Οθωναίου
  Ισμήνη: Ιώβη Φραγκάτου
  Χορός: Λουκία Βασιλείου, Δημήτρης Δρόσος, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Εύη Σαρμή, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας
 • Συντελεστές

  Συγγραφέας: ΑΙΣΧΥΛΟΣ
  Βοηθός Σκηνοθέτη: ΣΑΜΑΡΤΖΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ
  Σκηνικά: MACLELLAN KENNY
  Κοστούμια: MACLELLAN KENNY
  Μετάφραση: ΜΠΛΑΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  Χορογραφία: ΛΑΜΕ ΕΝΤΥ

  Οργάνωση παραγωγής: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗ

  Παραγωγή:

  ΚΘΒΕ

  Κίνηση: ΛΑΜΕ ΕΝΤΥ
 • Βίντεο

 • Κριτικές

  «Επτά επί Θήβας» με ξεχωριστές ερμηνείες …
  Ούτε η «επίκληση στους θεούς» δεν θα χάριζε αυτό το δώρο της φύσης στον σκηνοθέτη της αισχύλειας τραγωδίας Τζεζάρις Γκραουζίνις. Οι αλλεπάλληλες αστραπές στον ορίζοντα, που υψώνονταν από το βουνό των θεών και τα Πιερία Όρη, προσελκύοντας το βλέμμα 2.500 θεατών, πλούτισαν ανέλπιστα το λιτό αφαιρετικό σκηνικό (Κένι ΜακΛέλαν) στην πρεμιέρα της καλοκαιρινής παραγωγής «Επτά επί Θήβας» στο Θέατρο Δάσους, με την οποία το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κατεβαίνει φέτος στην Επίδαυρο [… ] Καινοτόμος πρόταση με ξεχωριστές ερμηνείες […]
  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  Συρροή κόσμου στην πρώτη παράσταση της καλοκαιρινής παραγωγής. Πρεμιέρα για τους «Επτά επί Θήβας» του ΚΘΒΕ…
  Εξαιρετικές στιγμές η πάλη μεταξύ των δύο αδελφών, του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, που πολεμούν έχοντας στα χέρια αντί για σπαθιά μουσικά πιατίνια, αλλά και ο θάνατος και των δύο στο τέλος, που τους βρίσκει αγκαλιασμένους, ίσως σε μία προσπάθεια να εξορκιστεί από σκηνοθετικής πλευράς το εμφυλιακό πνεύμα, μάλιστα σε μία εποχή που η Ελλάδα ζει στον παλμό διαιρετικών φαινομένων.
  ΜΑΚΕΔΟΝΙA

  Μια σημαντική στιγμή για την τέχνη του θεάτρου και κυρίως για τον τομέα των αισχύλειων τραγωδιών. Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις με τη συγκεκριμένη δουλειά του επιβεβαίωσε τη φήμη του καλού σκηνοθέτη που τον συνοδεύει και απέσπασε τα δικά μας εύσημα. Η παράσταση «Επτά επί Θήβας» ήταν μια εύστοχη επιλογή του ΚΘΒΕ και είναι μια καλή πρόταση για το φετινό θεατρικό καλοκαίρι. […] Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις πρόσφερε μια νέα ματιά στην τραγωδία του Αισχύλου συμπεριλαμβάνοντας με μαεστρία πολυπολιτισμικά στοιχεία, καθιστώντας έτσι το κεντρικό αντιπολεμικό μήνυμα ως απροσμέτρητα οικουμενικό.
  ΠΡΩΙΝΗ ΚΑΒΑΛΑΣ

  Σύγχρονη, πρωτοποριακή, αντισυμβατική αλλά και τόσο πιστή στο πνεύμα του αιώνιου αρχαίου λόγου [...] η παράσταση κατάφερε να συγκινήσει και να συνεπάρει τους 1500 περίπου θεατές [...] από τις καλύτερες παραστάσεις που παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια στους Φιλίππους.
  ΠΡΩΙΝΗ ΚΑΒΑΛΑΣ

  Σε μία εποχή μεγάλου θυμού, μεγάλης απόγνωσης και ακόμα μεγαλύτερης καταπίεσης συναισθημάτων, αυτή η επιλογή έργου και η συγκεκριμένη εκδοχή της ήταν από τις ευτυχέστερες των τελευταίων ετών. Νομίζω ότι όλοι βγήκαμε αλαφρωμένοι κι εξιλεωμένοι, ίσως και λίγο σα «μεθυσμένοι», από τη γλυκιά μυσταγωγία που μας είχε παρασύρει το Κ.Θ.Β.Ε και ο Τσέζαρις Γκραουζίνις. […] Εν κατακλείδι, η παράσταση ήταν μια έκπληξη αντάξια επευφημίας και μια ιδιαιτέρως καλή στιγμή για το Φεστιβάλ των Φιλίππων
  www.kavalanews.gr

 • Buzz Παράστασης

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.