ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ

homebig: ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ
afisa: ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ

 • Σύνοψη

  «Περιμένοντας τον Γκοντό»

  Του Σάμιουελ Μπέκετ

  Για λίγες μόνο παραστάσεις, από την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι 27 Σεπτεμβρίου 2015 (εκτός της Κυριακής των εκλογών)

   

  Λίγα λόγια για τον Σάμιουελ Μπέκετ και το έργο του

  Ο Σάμιουελ Μπέκετ γεννήθηκε το 1906, μια Μεγάλη Παρασκευή, στο Φόξροκ της Ιρλανδίας (κάπου στα περίχωρα του Δουβλίνου), διαμορφώθηκε ως πνευματική προσωπικότητα κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και το 1969 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ανήκει στη γενιά των δραματουργών (Μπέκετ, Ιονέσκο, Ζενέ, Αντάμωφ, Πίντερ, Άλμπυ) που, μακριά ο ένας από τον άλλο, αρνούνται συγχρόνως τους παραδοσιακούς κανόνες που επί αιώνες δέσμευσαν την θεατρική έκφραση και που με πλήθος κοινών στοιχείων, αποκρυσταλλώνουν ένα ολοκαίνουριο είδος σκηνικής γραφής. Το πιο γνωστό του έργο και -κατά πολλούς- το σημαντικότερο θεατρικό έργο του 20ου αιώνα, γράφτηκε στα 1948-1949, στα ερείπια της καταστροφής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ πρωτοπαίχτηκε το 1953, στην αποφασιστική για τις εξελίξεις της σύγχρονης δραματικής τέχνης, δεκαετία του 1960. Ο Ιρλανδός συγγραφέας προτίμησε να γράψει τα αριστουργήματά του στα Γαλλικά, σε μια επίκτητη γι΄ αυτόν γλώσσα, προκειμένου να απαλλαγεί από οποιοδήποτε ύφος και να διοχετεύσει την ευφυΐα του, όχι σε στολίδια, αλλά σε μια απόλυτη σαφήνεια και οικονομία έκφρασης, ως αποτέλεσμα μιας οδυνηρής πάλης με το ίδιο του το εκφραστικό μέσο.

  Στο «Περιμένοντας τον Γκοντό», την «ιλαροτραγωδία» που περιγράφει τη ζωή δύο ημερών δύο ηρώων και στο οποίο το ζήτημα της αβεβαιότητας αποτελεί ουσία, δεν υπάρχουν «κλειδιά» που βοηθούν στην αποκρυπτογράφηση. Πρόκειται για ένα έργο - ερώτηση, που αναζητά επίμονα απάντηση στα «Ποιος είμαι;» και «Τι σημαίνει όταν εγώ λέω "εγώ";» και που διαισθητικά παρουσιάζει την αντίληψη του συγγραφέα σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη. Που στερείται πλοκής -ακόμη πιο ολοκληρωτικά απ' τα υπόλοιπα έργα του «Θεάτρου του Παραλόγου»- και που επιδοκιμάστηκε από κορυφαίους, μα και ανόμοιους, θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του, όπως ο Ζαν Ανούιγ και ο Θόρντον Ουάιλντερ, οι οποίοι αισθάνθηκαν με την εμφάνισή του, πως το πεδίο της θεατρικής γραφής έπαψε να έχει σύνορα.

  Η προστάτις της τέχνης και διάσημη συλλέκτρια έργων τέχνης, Πέγκυ Γκούγκενχαϊμ, είχε πει για τον Μπέκετ πως «είχε διατηρήσει μια τρομερή ανάμνηση της ζωής μέσα στη μήτρα της μητέρας του, απ' την οποία ποτέ δε λυτρώθηκε». Ο Μπέκετ, που ένιωθε τη ρουτίνα σαν «καρκίνο του χρόνου» και την κοινωνική συναναστροφή ως «σκέτη πλάνη», αποτύπωσε στον «Γκοντό» την τρομακτική σταθερότητα του κόσμου. Όταν ο Alan Schneider, ο πρώτος Αμερικανός σκηνοθέτης του έργου, ρώτησε τον Μπέκετ τι θέλησε να πει με το έργο, έλαβε την απάντηση: «Αν το ήξερα, θα το έλεγα στο έργο». Όταν ο Άγγλος ηθοποιός, που έπαιξε τον Εστραγκόν, Peter Woodthorpe, τον ρώτησε, επίσης, μια μέρα σ’ ένα ταξί, ποιο είναι το θέμα του έργου: «Όλο το θέμα είναι η συμβίωση, Πήτερ· η συμβίωση είναι», απάντησε ο Μπέκετ.

   

  Είδος: Δράμα
  Διάρκεια: 90 λεπτά

  Πότε

  Πρεμιέρα: Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2015 21:00
  Παρασκευή: 21:00
  Σάββατο: 21:00
  Κυριακή: 21:00
  Τελευταία παράσταση: Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

  Πού

  Ώρες Ταμείου:

  Τηλέφωνο κρατήσεων: 693 9898258 (ώρες επικοινωνίας 14:00-21:00)

  Εισιτήρια

  Τιμή εισιτηρίου: 12€, 8€ (φοιτητικό), 5€ (ατέλειες, ανέργων) | Κάθε Παρασκευή γενική είσοδος 8€, 5€ (ατέλειες, ανέργων)

  Κριτική Κοινού

  5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)
 • Δύο περιπλανώμενοι αλήτες δίνουν ραντεβού στη βιομηχανική περιοχή του Βοτανικού. 

  Σ´ έναν έρημο δρόμο. 

  Στο μοναδικό δέντρο που διακόπτει τη μονοτονία του τοπίου.

  Περιμένουν κάποιον να έρθει. 

  «Τίποτα δε γίνεται. Κανείς δεν έρχεται. Κανείς δε φεύγει. Είναι τρομερό!»

  Ο Εστραγκόν έχει την τάση να ξεχνά κάτι αμέσως μόλις συμβεί, είναι ευμετάβολος, συχνά σκεπτικός και κάπως ανυπεράσπιστος, βλέπει συχνά όνειρα, βρωμάνε τα πόδια του, κάποτε -λέει- ήταν ποιητής και πιστεύει ακράδαντα πως «οι άνθρωποι είναι για τα πανηγύρια». Ο Βλαδίμηρος είναι πιο πρακτικός τύπος, κάπως επίμονος, ούτε θέλει να ακούει για όνειρα, θυμάται λεπτομερώς κάθετί που συμβαίνει, έχει βαθιά ελπίδα πως ο Γκοντό θα έρθει, είναι προστατευτικός, ξέρει νανουρίσματα, αλλά μυρίζει το στόμα του.

  Καβγαδίζουν, βαριούνται, επαναλαμβάνονται.

  Απειλούν ότι θα αυτοκτονήσουν.

  Κάνουν γυμναστικές επιδείξεις.

  Παίζουν θέατρο. 

  Και διαρκώς μιλούν για κάποιο ραντεβού. 

  Αρκούν αυτά για να ξεφύγουν από την ανία και την πλήξη της ύπαρξης;  Αρκεί να περιμένεις κάτι; Ή κάποιον; 

  Περιμένοντας τον κύριο Γκοντό.

  Με την ελπίδα ένα γεγονός (ή πράγμα ή πρόσωπο ή θάνατος) να αλλάξει με τρόπο θαυματουργό την κατάσταση, να παρακαμφθεί το αδιέξοδο. Να σταματήσει αυτή την κατάσταση αναμονής, κατά την οποία η ροή του χρόνου παίρνει την πιο καθαρή, φανερή, δραστική και αδυσώπητή της μορφή. Να πάψει τις στιγμές που μας φέρνουν αντιμέτωπους με το βασικό πρόβλημα της ύπαρξης.

 • Διανομή

  Βλαδίμηρος: ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
  Εστραγκόν: ΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  Πότζο: ΓΕΡΟΝΤΙΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  Λάκι: ΤΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
  Αγόρι: ΣΙΩΖΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

  Ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί έχουν επιμεληθεί τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς ως μέρος της διαδικασίας των δοκιμών.

   

 • Συντελεστές

  Συγγραφέας: BECKETT SAMUEL
  Σκηνοθέτης: ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΣ
  Βοηθός Σκηνοθέτη: ΣΙΩΖΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  Παραγωγή:

  Ομάδα CARTEL

  Προβολή - Επικοινωνία:

  BrainCo

 • Φωτογραφίες

 • Βίντεο

 • Κριτικές

  Οι νέοι καλλιτέχνες είναι αξιέπαινοι όταν καταπιάνονται με τα δύσκολα και πιο αξιέπαινοι όταν τα αντιμετωπίζουν σοβαρά και με σεμνότητα. Έτσι δεν έχω από το να σημειώσω πως οι Γιώργος Γεροντιδάκης, Βασίλης Μπισμπίκης, Κατερίνα Σιώζου, Παναγιώτης Σούλης, Στέλιος Τυριακίδης "διάβασαν" σωστά το κείμενο το σωματοποίησαν και το "κατέβασαν" στο κοινό που γέμισε την απομακρυσμένη αυτή θεατρική γωνιά.

  Κώστας Γεωργουσόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ

   

  Βλαδίμηρος και Εστραγκόν, το δίδυμο της απόλυτης χημείας των εξαιρετικών Βασίλη Μπισμπίκη και Παναγιώτη Σούλη, σκηνοθετημένο έξοχα απ' το Ν. Καραγέωργο, σε κάνει -ευτυχώς!- να γελάς, μεταφέροντάς σε σ' ένα άχρονο σύμπαν, όπου η αναμονή δεν ήταν ποτέ πιο ενδιαφέρουσα και το αναμενόμενο τόσο αναπάντεχο.

  Σεμίνα Διγενή, Real news

   

  Το φυσικό σκηνικό της παράστασης μοιάζει σαν να περίμενε πάντα αυτή τη στιγμή. Έτσι μοιραία όπως σε τόσα άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι γυρεύουν ένα μέρος για να βρεθούν και να ενώσουν τη μοναξιά τους. Να θέσουν ερωτήματα χωρίς να θέλουν απαντήσεις, επιδιώκοντας μόνο τη συμβίωση. Όλοι οι ηθοποιοί δίνουν συγκλονιστικές ερμηνείες. Θα ήθελα πολύ να έβλεπα τις πρόβες αυτής της παράστασης.

  Κωνσταντίνος Πλατής, Θεατρομανία

   

 • Buzz Παράστασης

Σχόλια (12)

 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΟΣ

  07 Σεπτεμβρίου 2015 στις 18:05 | #

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟ ΔΩ!

  απάντηση

 • ΜΑΚΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

  07 Σεπτεμβρίου 2015 στις 18:20 | #

  εξοχη παρασταση

  απάντηση

 • Ζαχαρή Σοφία

  08 Σεπτεμβρίου 2015 στις 14:56 | #

  θα ήθελα να την παρακολουθήσω

  απάντηση

 • ΜΑΡΙΑ ΤΟΤΣΙΚΑ

  11 Σεπτεμβρίου 2015 στις 11:08 | #

  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!

  απάντηση

 • Παναγιώτης Αλιατάς

  11 Σεπτεμβρίου 2015 στις 23:52 | #

  Ποιος είμαι; Το ποιο διάσιμο και οικουμενικό ερώτημα

  απάντηση

 • Ιωάννα Δακανάλη

  14 Σεπτεμβρίου 2015 στις 11:48 | #

  Παρακολούθησα την παράσταση την οποία βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα σκηνοθετικά και ερμηνευτικά. Η χρήση του εξωτερικού χώρου ως μέρος της παράστασης με εξεπληξε ευχάριστα. Πιστεύω βοήθησε ουσιαστικά στη ροή του έργου αλλά και στη σύνδεση του με την πραγματικότητα. Το έργο απο μόνο του είναι ιδιαίτερο όμως αποδίδεται άψογα και έξυπνα απο τους ηθοποιούς χωρίς να γίνει κουραστικό. Όμορφος και φιλόξενος ο τεχνοχώρος Cartel.

  απάντηση

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

  16 Σεπτεμβρίου 2015 στις 15:48 | #

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟ ΔΩ!

  απάντηση

 • Ιωάννα

  17 Σεπτεμβρίου 2015 στις 11:37 | #

  Εξαιρετικό έργο!

  απάντηση

 • BΑΣΙΛΙΚΗ ΒΕΡΡΟΙΟΥ

  17 Σεπτεμβρίου 2015 στις 15:37 | #

  θα ηθελα να την δω

  απάντηση

 • Αρετούσα Γιαννακού

  18 Σεπτεμβρίου 2015 στις 15:20 | #

  Θα ήθελα πολύ να το δω.

  απάντηση

 • ΣΤΕΛΙΟΣ

  19 Σεπτεμβρίου 2015 στις 07:04 | #

  θα ηθελα να την δω

  απάντηση

 • ΧΡΥΣΑ

  19 Σεπτεμβρίου 2015 στις 20:04 | #

  τελεια παρασταση

  απάντηση

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.