ΙΚΕΤΙΔΕΣ

homebig: ΙΚΕΤΙΔΕΣ
afisa: ΙΚΕΤΙΔΕΣ

 • Σύνοψη

  Μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με μια εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη για τον πόλεμο, τους νεκρούς του, την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια, την πίστη και τη γυναικεία αντοχή.

  Οι Ικέτιδες του Ευριπίδη είναι ένα έργο-εγκώμιο των Αθηνών, του δημοκρατικού πολιτεύματος και των χρηστών ηγετών και πολιτών, βαθιά ανθρώπινο και οξυδερκές μέσα στους αιώνες.

  53 χρόνια μετά το μοναδικό της ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο (1966) σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη και 39 χρόνια από την πρώτη παράσταση του ΘΟΚ στην Επίδαυρο (1980) σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, η τραγωδία σκηνοθετείται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, σε ένα εγχείρημα που στηρίζεται στη συνεργασία των καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

  Για την παράσταση ανατέθηκε η μετάφραση στον ποιητή Γιώργο Κοροπούλη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο διεθνώς διακεκριμένος Κύπριος σκηνογράφος Γιώργος Σουγλίδης. Τη μουσική σύνθεση ανέλαβε ο Αγγελος Τριανταφύλλου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, τη χορογραφία ο Φώτης Νικολάου και τη μουσική διδασκαλία η Μελίνα Παιονίδου.

  Οι σταθμοί της περιοδείας της παράστασης στην Κύπρο:

  11-14 Ιουλίου, Λευκωσία, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄
  17-18 Ιουλίου, Λεμεσός, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
  20 Ιουλίου, Λάρνακα, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο

  Πρόγραμμα Περιοδείας

  Ημερομηνία Θέατρο Εισιτήριο
  5/7/2019 21:00 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 8-45 €
  6/7/2019 21:00 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 8-45 €
  30/8/2019 21:00 ΔΑΣΟΥΣ (ΘΕΑΤΡΟ) Από 15 €
  2/9/2019 21:00 ΒΕΑΚΕΙΟ (ΘΕΑΤΡΟ) Από 15 €
  15/9/2019 21:00 ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Από 15 €
  Προπώληση εισιτηρίων:

  http://greekfestival.gr/festival_events/iketides/

  Κριτική Κοινού

  0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)
 • Οι μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα πολεμώντας στο πλάι του Πολυνείκη προσπέφτουν Ικέτιδες στον βωμό της Δήμητρας στην Ελευσίνα. Μαζί τους ο βασιλιάς του Άργους Άδραστος ο οποίος ήταν και αρχηγός της επίμαχης εκστρατείας. Ζητούν τη βοήθεια του βασιλιά της Αθήνας Θησέα γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους παραβιάζοντας το έθος των Ελλήνων.

  Ο Θησέας ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα ετοιμάζεται να στείλει μήνυμα στον βασιλιά της Θήβας Κρέοντα όμως τον προλαβαίνει η άφιξη Θηβαίου Κήρυκα που φέρνει το δικό του μήνυμα στον Αθηναίο βασιλιά: Του ζητά να διώξει τον Άδραστο και τις μητέρες διαφορετικά θα τους επιτεθούν.

  Ο Θησέας οδηγεί τον στρατό της Αθήνας ενάντια στους Θηβαίους και φέρνει στην Ελευσίνα τους νεκρούς στρατηγούς όπου και τους καίουν προσφέροντάς τους τις πρέπουσες τιμές. Η Ευάδνη σε ένα παραλήρημα ορμά στη φωτιά και καίγεται μαζί με τον άνδρα της Καπανέα. Μητέρες και παιδιά παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής με τις στάχτες των αγαπημένων τους.

  Η τραγωδία γραμμένη το 422 π.Χ. φέρει τον απόηχο της μάχης στο Δήλιο το 424 π.Χ., δύο χρόνια πριν, όταν οι Θηβαίοι -σύμμαχοι της Σπάρτης- νίκησαν τους Αθηναίους και δεν τους άφηναν για μέρες να πάρουν και να θάψουν τους νεκρούς τους.

 • Μητέρες Αργείων στρατηγών
  Άννα Γιαγκιώζη
  Άνδρη Θεοδότου
  Κόρα Καρβούνη
  Τζίνη Παπαδοπούλου
  Αγλαΐα Παππά
  Μαρία Σαββίδου
  Κωνσταντίνα Τάκαλου
  Τάνια Τρύπη
  Νιόβη Χαραλάμπους

  Αίθρα: Κάτια Δανδουλάκη

  Θησέας: Άκης Σακελλαρίου

  Άδραστος: Χρήστος Σουγάρης

  Κήρυκας: Χάρης Χαραλάμπους

  Άγγελος: Ανδρέας Τσέλεπος

  Ευάδνη: Κατερίνα Λούρα

  Ίφις: Θοδωρής Κατσαφάδος

 • Συντελεστές

  Συγγραφέας: ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
  Σκηνοθέτης: ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ ΣΤΑΘΗΣ

  Σκηνικά - Κοστούμια: ΣΟΥΓΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  Χορογραφία: ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΩΤΗΣ
  Μουσική διδασκαλία: ΠΑΙΟΝΙΔΟΥ ΜΕΛΙΝΑ
  Βοηθός σκηνοθέτης: ΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
  Βοηθός σκηνοθέτη: ΜΥΡΤΑΛΗ ΜΑΡΙΝΑ
  Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΜΑΡΙΑ
  Δραματολόγος: ΜΟΥΝΤΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

 • Buzz Παράστασης

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.