ΝΕΚΥΙΑ ΕΚ - ΣΤΑΣΗ

homebig: ΝΕΚΥΙΑ ΕΚ - ΣΤΑΣΗ
afisa: ΝΕΚΥΙΑ ΕΚ - ΣΤΑΣΗ

 • Σύνοψη

  Η σκηνοθετική ματιά της Φένιας Παπαδόδημα εμπνέεται από τους γκριό (griots), σύγχρονους αφρικανούς ραψωδούς, τους οποίους έκανε γνωστούς στην Ευρώπη ο Πήτερ Μπρουκ. Έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τους αρχαίους έλληνες ραψωδούς. Οι αμερικάνοι ράπερς είναι σαφώς απόγονοι τους.
  Κεντρικός ερμηνευτής του ομηρικού λόγου ως Οδυσσέας, στην μοναδική μετάφραση του Δ. Μαρωνίτη, αυτή τη φορά είναι ο MC Yinca.
  Όπως υποδηλώνει η ιδιότητα του, ο MC – master of ceremony- πρόκειται να μας οδηγήσει σε μία τελετουργία, μέσα από τη μουσικότητα και τον ρυθμό του ομηρικού λόγου.
  Ο MC Yinca παραπέμπει στο εδώ και το τώρα της δικής του αναζήτησης μιας αληθινής Ιθάκης, όπως την βιώνει ο ίδιος στα πλαίσια της σύγχρονης Αθήνας, στην Κυψέλη όπου μεγάλωσε.
  Η Φένια Παπαδόδημα έχει γράψει τη μουσική με τη συνεργασία του Γιώργου Παλαμιώτη. Μεταφέρει την έμμετρη μουσική διάσταση του ομηρικού λόγου, μέσα από μία πειραματική αυτοσχεδιαστική φωνητική προσέγγιση εμπνευσμένη από τη σύγχρονη τζαζ αρμονία, αλλά και την ανατολική και βυζαντινή μουσική. Στην παράσταση έχει τον ρόλο του Τειρεσία και της Αντίκλειας.
  Με τη συνοδεία της αφρικανικής άρπας (γκόνι) εντάσσει στην αφήγηση αυθεντικά μουσικά θέματα και παραδοσικά τραγούδια. Μέσα τους ενυπάρχει η μεταφυσική διάσταση του έπους και ο απόηχος του βυζαντινού μέλους.
  Μαζί τους η Χριστίνα Κωστέα ως Καλυψώ.
  Η ραψωδιακή παράδοση μεταφέρεται μέσα σε ένα σύγχρονο μουσικοθεατρικό και αυτοσχεδιαστικό πλαίσιο, χάρις στη δημιουργική συμμετοχή τεσσάρων εξαιρετικών και καταξιωμένων μουσικών της σύγχρονης ελληνικής τζαζ σκηνής, του Παναγιώτη Κωστόπουλου, του Γιάννη Παπαδόπουλου, του Λεωνίδα Σαραντόπουλου και του Γιώργου Παλαμιώτη που δημιούργησαν το Nekyia quintet.

  * Παράλληλες εκδηλώσεις τις μέρες της παράστασης :
  TETAΡΤΕΣ 18 /4 και 25/4, “Μεράκι που το έχω να υπάρξω ακόμα” σε σκηνοθεσία Κατερίνας Γεωργουδάκη, βασισμένο σε ποίηση του Ν. Καρούζου.
  Έναρξη 19.30.

  Πότε

  Πρεμιέρα: Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 21:00
  Τετάρτη: 21:00
  Πέμπτη: 21:00
  Τελευταία παράσταση: Πέμπτη, 03 Μαϊ 2018

  Πού

  Εισιτήρια

  Τιμή εισιτηρίου: 10€ γενική είσοδος | 8€ φοιτητικό
  Προπώληση εισιτηρίων:

  Ticket Services
  τηλεφωνικά: 2107234567
  εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39
  online: www.ticketservices.gr
  σε όλα τα καταστήματα PUBLIC
  και στο tickets.public.gr

  Κριτική Κοινού

  0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)
 • Η μουσική παράσταση "Νέκυια Έκ-σταση" ονομάστηκε έτσι γιατί έχει  σκοπό την δημιουργία μιας υπερβατικής κατάστασης, μιας τρανς, στην οποία ο ακροατής- θεατής συμμετέχει, πάλλεται, συν-κινείται βιώνοντας το ταξίδι του Οδυσσέα στον Άδη σαν μία προσωπική, δυνατή εμπειρία αυτογνωσίας, καθώς αναμοχλεύονται μέσα του τα πιο θεμελιώδη υπαρξιακά ζητήματα : ο σκληρός αγώνας  της επιβίωσης, της επιστροφής  στη μοναδική εσώτερη Ιθάκη, της αποδοχής του θανάτου.

 • Συντελεστές

  Μετάφραση: Δ. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ
  Ερμηνεύουν τον ομηρικό λόγο ως Οδυσσέας ο MC YINCA, τον ρόλο του Τειρεσία και της Αντίκλειας η ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑ ΦΕΝΙΑ, τον ρόλο της Καλυψούς η ΚΩΣΤΕΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
  Μουσική: ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑ ΦΕΝΙΑ, ΠΑΛΑΜΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  Μουσικοί: ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ΠΑΛΑΜΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

  Προβολή - Επικοινωνία:

  BrainCo

 • Φωτογραφίες

 • Βίντεο

 • Buzz Παράστασης

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.