6+1 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

6+1 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Το εφηβικό θέατρο ενδιαφέρει ολοένα και περισσότερο σήμερα τον καλλιτεχνικό κόσμο, που αισθάνεται ότι πρέπει να απευθυνθεί στη νέα γενιά. Έτσι, πολλά θέατρα εντάσσουν στον προγραμματισμό τους παραστάσεις ειδικά φτιαγμένες για εφήβους, οι οποίες διαχειρίζονται σημαντικά κείμενα και πραγματεύονται προβληματισμούς που απασχολούν τους μελλοντικούς σκεπτόμενους πολίτες της χώρας.

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ- ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ Κ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

Το πιο αγαπημένο βιβλίο όλων των εποχών επέλεξε φέτος η Μαριάννα Τόλη για την παιδική-εφηβική της σκηνή, στήνοντας μια παράσταση για κάθε ηλικία με πολύ μουσική, χορό και τραγούδι. Μέσα από τους χαρακτήρες του έργου, μικροί και μεγάλοι θα δουν με άλλα μάτια τα μυστήρια της ζωής. O σοφός, ακαταμάχητος μικρός πρίγκιπας μας αναγκάζει με τις ερωτήσεις του να σκεφτούμε βαθιά τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μας. Κι τελικά θα μας μάθει πως αγάπη δεν είναι να κοιτάζουμε στα μάτια ο ένας τον άλλον, αλλά να κοιτάζουμε και οι δύο προς την ίδια κατεύθυνση, την κατεύθυνση της καρδιάς μας. Ένα μιούζικαλ υπερπαραγωγή, που εκτυλίσσεται σε ένα παραμυθένιο και μαγευτικό πλανητικό σύμπαν και μια υπέροχη ιστορία που θα χαραχτεί στη καρδιά σας και θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης σας.


ΝΕΦΕΛΕΣ- ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Μετά την «Τριλογία της Ουτοπίας» (Όρνιθες, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Φάουστ) και το πρώτο μέρος της «Τριλογίας της Πραγματικότητας» (Αντιγόνητου Σοφοκλή), η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, που έχει χρόνια εμπειρία στο εφηβικό θέατρο, παρουσιάζει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη.
Μια επί σκηνής φιλοσοφική και πολιτειακή συζήτηση για το δίκαιο και το άδικο, το απαραίτητο και το άχρηστο, για το συντηρητισμό και την προοδευτικότητα, μέσα από την ιστορία ενός πατέρα, ενός γιου και δύο συστημάτων εκπαίδευσης. Μια παράσταση για την παιδεία, για την ανάγκη ανάπτυξης των δεξιοτήτων, της οξυδέρκειας, της κριτικής ικανότητας, της κοινωνικής χειραφέτησης.

ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΟΛΙ- ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ

Η όπερα για «Νεανικά αυτιά» του Νίκου Ξανθούλη και της Μαριβίτας Γραμματικάκη που έχει ήδη φιλοξενηθεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή, διασκευάστηκε και ως ένα νεανικό μιούζικαλ, με στόχο οι έφηβοι θεατές να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και της μουσικής. Με τη χρήση της τεχνολογίας του 3D animation και video projection, ο Γιάννης Κωνσταντακόπουλος μεταμορφώνει τη σκηνή σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό εικονικής πραγματικότητας και πλημμυρίζει τους θεατές με εντυπωσιακές εικόνες. Στην Γκριζούπολη λοιπόν, ο Βασιλιάς Οράτιος με τη βοήθεια του πιστού του υπηρέτη, του Πρόκα, απαγορεύει τη μουσική, το γέλιο, το χρώμα και τη χαρά. Οι πολίτες υποφέρουν από την κατάσταση που τους έχει επιβληθεί, αλλά φοβισμένοι όπως είναι, δεν αντιδρούν ακόμα και όταν οι νέοι νόμοι αγγίζουν τα παιδιά τους. Το αιώνιο παιδί, ο Έντυ, είναι ο μόνος που μπορεί να βλέπει χρωματιστούς κήπους και να ακούει μελωδικές καμπάνες. Αυτός είναι και η μόνη διέξοδος της Ρόζας, της κόρης του Βασιλιά. Η δύναμη της μουσικής θα του ξυπνήσει αναμνήσεις που θα επαναφέρουν τη χαρά, τα χρώματα, τις νότες και θα μας αναδείξει το μεγαλείο της αγάπης.


Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ (ΟΔΗΓΟΣ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ)- ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ/ΥΠΟΓΕΙΟ
Ο Κωστής Καπελώνης επιλέγει μερικά από τα πιο γνωστά αριστουργηματικά μικρά διηγήματα του Άντον Τσέχωφ, σε μια ευρηματική παράσταση–σύνθεση με δραματουργικό όχημα τη μονόπρακτη κωμωδία «Η Επέτειος» και άξονα τρία επιλεγμένα διηγήματα, που περιλαμβάνονται στη διδακτική ύλη της λογοτεχνίας του Γυμνασίου.
Η διαρκής φθορά της ζωής από την πεζή καθημερινότητα, η κοινωνική ανισότητα, η εκμετάλλευση των αδυνάτων από τους ισχυρούς, η αλλοτρίωση των σχέσεων που επιφέρει η ανασφάλεια και ο φόβος, ισορροπούν με τα ευτράπελα της καθημερινότητας και την ευαισθησία της ρωσικής ψυχής, δίνοντας στους νέους έναν οδηγό επιβίωσης και ευδαιμονίας από τον συγγραφέα που σημάδεψε όσο κανείς άλλος τη δραματουργία του 20ου αιώνα.

ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΒΑΚΙΟ

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη. Μέσα από εντυπωσιακές προβολές, οι πολύ καλοί ηθοποιοί του θιάσου, μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι, στο σκηνικό των παιδικών χρόνων της συγγραφέα, καθώς πρόκειται για ένα έργο αυτοβιογραφικό, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι του 1936. Η χαρισματική γραφή της Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό τις ανατροπές που συμβαίνουν στις ζωές των παιδιών και των μεγάλων με την δικτατορία του Μεταξά, όπου πραγματικότητα και παιχνίδι συνωμοτούν για να κρατήσουν καλά κρυμμένο ένα μυστικό. Η παιδική αφέλεια και αθωότητα των δύο κοριτσιών, η συγκίνηση και το χιούμορ πρωταγωνιστούν σε αυτή την διαχρονική ιστορία για να μας υπενθυμίσουν ότι η φιλία, η ανθρωπιά και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες


ΜΟΣΚΩΒ ΣΕΛΗΜ - ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
Η Εφηβική Σκηνή της Στέγης ανεβάζει ένα έργο-ύμνο στη φιλία και τον άνθρωπο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ξανθόπουλου. Πρόκειται για ένα τα πιο σπουδαία διηγήματα του Γεώργιου Βιζυηνού. Με φόντο τους Ρωσοτουρκικούς πολέμους του ύστερου 18ου αιώνα, αφηγείται την ιστορία ενός Τούρκου στρατιώτη, ο οποίος, μετά την απόρριψη από τον πατέρα του, επιζητεί την επιβεβαίωση και τη δικαίωσή του στα πεδία των μαχών. Γενναίος πολεμιστής και τραυματίας, βλέπει το παράσημο που του αξίζει να δίνεται σε έναν λιποτάκτη. Η πίστη του, όμως, δεν κλονίζεται. Όταν, μετά από χρόνια, βρίσκεται αιχμάλωτος στη Ρωσία, ξαφνιάζεται από την ανθρώπινη συμπεριφορά του εχθρού και συνειδητοποιεί ότι ο φανατισμός και το μίσος που διατηρούσε έως τότε ήταν αδικαιολόγητα. Η ανάγκη του για τρυφερότητα και δικαιοσύνη βρίσκει ανταπόκριση, ανέλπιστα, στον αιώνιο εχθρό. Γυρίζοντας στην πατρίδα του, ζει απομονωμένος. Η καρδιά του ελαφραίνει όταν μοιράζεται την ιστορία του με έναν Έλληνα στρατιώτη που επιθυμεί να τον ακούσει.

ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟ (ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ)- SKROW THEATER
Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και ο Γιάννης Νταλιάνης σκηνοθετούν το έργο του Ανδρέα Φλουράκη. Δυο αδέλφια, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, αποφασίζουν να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους, κρυφά από τους γονείς τους ένα ασυνόδευτο μικρό αγόρι από την Συρία. Αρχίζει έτσι μια μεγάλη περιπέτεια γεμάτη απρόοπτα, συγκρούσεις και απρόβλεπτες κωμικές αλλά και δραματικές καταστάσεις. Μέσα από όλα αυτά αναδεικνύεται και το πραγματικό θέμα του έργου: Η δοκιμαζόμενη ελληνική οικογένεια.
Οι γονείς, που συνεχώς απουσιάζουν, γιατί δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ, οι δυσκολίες επικοινωνίας ανάμεσα στα αδέλφια, οι εφηβικοί έρωτες με τα προβλήματα τους, οι αναγκαίες περικοπές όλων των εξόδων, τα αδιέξοδα στον επαγγελματικό προσανατολισμό…
«Είμαστε όλοι ασυνόδευτοι» λέει κάποια στιγμή το νεαρό κορίτσι. Παρ’ όλα αυτά, η νεανική ζωντάνια και η ανεξάντλητη δίψα για ζωή και για περιπέτεια καταφέρνει και αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και συνεχίζει να ελπίζει.


Σχόλια (1)

  • Evangelia

    26 Απριλίου 2017 στις 16:45 | #

    O Mοσκωβ Σελημ στη Στεγη ηταν πραγματικα εξαιρετικη παρασταση αλλα και οι υπολοιπες θεατρικες παραστασεις που προτεινετε φαινονται πολυ καλες.

    απάντηση

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.