ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑΣ

ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑΣ


5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Το βράδυ της Παρασκευής, βρέθηκα στο θέατρο Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη), για να παρακολουθήσω την ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.

Η παράσταση άρχισε και, μέσα σε λίγη ώρα, ήμουν κι εγώ μέλος της παρέας της ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑΣ. Ένιωσα να μοιράζομαι μαζί με τον Άγγελο (Αντίνοο Αλμπάνη), τον Δημήτρη (Ιωάννη Παπαζήση), τον Νίκο (Χάρη Τζωρτζάκη), τη Δάφνη (Ευδοκία Ρουμελιώτη) και την Μαριορή (Μαριαλένα Ροζάκη), τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια άγχη, τα πάθη και τα λάθη τους, τα όνειρα που κάνουν οι δεκαοχτάρηδες, πιστεύοντας πως το μέλλον τους ανήκει. Ακόμα και όταν τα γεγονότα τρέχουν πολύ πιο γρήγορα, για να γράψουν ιστορία.

Αν υπήρχε μία μηχανή του χρόνου, θα ‘έκλεβα’ αυτούς τους ήρωες από τα χρόνια του μεσοπολέμου και θα τους έφερνα στο 2017. Είμαι σίγουρη πως θα επιβίωναν και θα ενσωματώνονταν αμέσως στη σύγχρονη κοινωνία που βιώνει αντίστοιχα συναισθήματα, μέσα από τον έρωτα, τη φιλία, τη φτώχεια, το ρουσφέτι, τον πόλεμο, την προσφυγιά.

Προκαλεί αμηχανία να διαπιστώνεις ότι, κατά κάποιον τρόπο, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ίσως επειδή, όσες φορές αποφασίσαμε ότι «θα» αλλάξουμε (σ)το παρόν - και δεν το κάναμε-, καταδικάσαμε το μέλλον στο να αντιγράψει το παρελθόν.

Οφείλω να ομολογήσω ότι η ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ μπήκε στην καρδιά μου. Είναι τέσσερις οι βασικοί λόγοι που με κέρδισε αυτή η παράσταση:

1. Οι ερμηνείες. Είναι η πρώτη φορά, τη φετινή σεζόν, που παρακολούθησα έναν τόσο καλοκουρδισμένο, πολυμελή θίασο, να βάζει ψυχή σε κάθε πράξη. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα, να μπορεί ο ηθοποιός να περάσει το συναίσθημα στην πλατεία. Και οι πρωταγωνιστές της ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑΣ το κατάφεραν αυτό με απόλυτη επιτυχία, μέσω των ερμηνειών τους. Αντίνοος Αλμπάνης, Ιωάννης Παπαζήσης, Μάκης Πατέλης, Μαριαλένα Ροζάκη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Σταύρος Σβήγγος, Γιούλικα Σκαφιδά, Χάρης Τζωρτζάκης, Βασίλης Χαρίσης, Ρένια Λουϊζίδου και Δάνης Κατρανίδης, έδωσαν μια σπουδαία παράσταση.

2. Το κείμενο και η σκηνοθεσία. Ο Πέτρος Ζούλιας φρόντισε με έναν μαγικό τρόπο, να χωρέσει ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας σε μία ‘σφιχτή’ παράσταση, χωρίς ‘κοιλιές’, χωρίς ασάφειες. Από το άριστο αποτέλεσμα αποδεικνύεται πως δούλεψε πολύ, σωστά και οργανωμένα με τους ηθοποιούς του, οι οποίοι στάθηκαν με σιγουριά πάνω στη σκηνή και κέρδισαν το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

3. Οι φωτισμοί. Εξαιρετικά λειτουργικοί, οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη, έδωσαν ακόμη μεγαλύτερο νόημα σε κάθε σκηνή. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τη μουσική του Μιχάλη Τρανουδάκη, απέδωσαν την ιδανική ατμόσφαιρα στην εξέλιξη του έργου, ώστε να οδηγηθούμε ομαλά στην κορύφωση του δράματος.

4. Η απίστευτα σημερινή ψυχολογία των ηρώων, στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω.

Η ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ θα παρουσιάζεται στο θέατρο Χώρα, για πέντε ακόμη παραστάσεις: την Τετάρτη στις 20.00, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις 21.00, το Σάββατο στις 18.00 & 21.00, και την Κυριακή στις 20.00, οπότε και ρίχνει αυλαία.
Προτείνω να μην τη χάσετε!


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.