Αλεξάνδρα Παλαιολόγου - Επάγγελμα πόρνη - θέατρο vault

Η ΖΩΗ ΝΙΚΑ


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Εξήντα λεπτά ήταν αρκετά για να πειστώ. Ό,τι και αν συμβαίνει, γύρω ή μέσα μας, η ζωή νικά. Το μότο με το οποίο αποφάσισα να πορεύομαι, βγαίνοντας από τον θέατρο Vault, αφού παρακολούθησα την παράσταση Επάγγελμα Πόρνη, με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι.

Δύο αυτοβιογραφικές ιστορίες της Λιλής Ζωγράφου από το βιβλίο της Επάγγελμα Πόρνη, παίρνουν σάρκα και οστά, σε μια σκηνή μικρή, που χώρεσε όμως την πληθωρικότητα του χαρακτήρα της και ανέδειξε την ένταση των συναισθημάτων της. Μάρτυρες, οι θεατές, οι οποίοι παρακολούθησαν καθηλωμένοι τη ροή «των γεγονότων και των συμπτωμάτων» της εποχής που ζούσε.

Στην πρώτη ιστορία, παρακολουθούμε τη Λιλή Ζωγράφου, να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο χιούμορ, μια πολύ δύσκολη στιγμή της. Στη δεύτερη, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία κατάθεση ψυχής..

Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, σε έναν μονόλογο, που ενσωματώνει πολλούς διαλόγους, μεταξύ δύο, τριών ή και περισσοτέρων χαρακτήρων, καταφέρνει να δημιουργήσει πολυδιάστατες εικόνες πάνω στη σκηνή, αλλάζοντας το ύφος, την τονικότητα και την έκφρασή της, όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Έτσι περνά με επιτυχία από την κωμωδία στο δράμα και το αντίθετο. Ως αποτέλεσμα, ο θεατής, βρίσκεται σε συνεχή συναισθηματική εγρήγορση.

Μέσα από αυτές τις δύο ιστορίες, νιώθεις σαν να έχεις κάνει χειραψία με τη Λιλή Ζωγράφου, μια γυναίκα φύσει και θέσει επαναστάτρια. Βαθιά πολιτικοποιημένη, που έκανε πάντα ό,τι ήθελε, χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες πάνω της. Μοναδική πατρίδα της τα όνειρά της και η τόλμη με το θράσος - όποτε χρειάζεται - στις αποσκευές της. Στόχος της, η αφύπνιση. Η κατάρρευση/ διάλυση ενός συστήματος, που άφηνε τους διαφωνούντες στο περιθώριο και μόνο απελπισία και φτώχεια προκαλούσε.

Σας θυμίζει κάτι αυτό το σύστημα; Οι ιστορίες είναι διαχρονικές, αφορούν αναμφίβολα στο σήμερα. Η Λιλή Ζωγράφου μιλά για τη μοναξιά. Για τους ανθρώπους που βυθίζονται σε μια ερημιά που δεν αντέχουν.. Το κείμενο μάς μεταφέρει σε μια χούντα που ωθούσε σε ακραίες συμπεριφορές. Κάποιες είχαν ως αποτέλεσμα την αυτοκτονία. Έλειπε η δημοκρατία.. Και μήπως σήμερα, δε λείπει;

"Αν ξαναγινόμουν είκοσι χρόνων θα ξεκινούσα από τις κορφές των βουνών, αντάρτης, ληστής, πειρατής, ν’ ανοίξω τα μάτια εκείνων που δέχονται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα τους, όσο και κείνων που εθελοτυφλούν. Όχι, η επανάστασή μου δε θα στρεφόταν κατά του καταστημένου και του συστήματός του, αλλά εναντίον εκείνων που το ανέχονται. Θα σκότωνα, θα τσάκιζα την κακομοιριά, την υποταγή, την ταπεινοφροσύνη".
Λιλή Ζωγράφου

ΥΓ. Αν υπήρχε μια μηχανή του χρόνου, θα ήθελα να τρέξω να τη βρω και να την πάω σε μία εξοχή που θα ένιωθε πραγματικά ελεύθερη κι ευτυχισμένη, όπως ήθελε. Κι εκεί θα διψούσα για μία ακόμη συγκλονιστική εξομολόγηση…

Δείτε την παράσταση κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00, έως τις 22 Νοεμβρίου, στον Πολυχώρο VAULT.

 

Συντελεστές
Κείμενο
: Λιλή Ζωγράφου
Το βιβλίο «Επάγγελμα Πόρνη» κυκλοφορεί από τις εκδ. Αλεξάνδρεια.
Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Παίζει η ηθοποιός: Αλεξάνδρα Παλαιολόγου
Σκηνικός χώρος / κοστούμια / φωτισμοί: Ενκε Φεζολλάρι, Χριστίνα Κωστέα
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Φωτογραφίες / βίντεο: Αθηνά Λιάσκου

 

Διαβάστε επίσης:

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.