Ο 'ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ' ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

Ο 'ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ' ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ


4.5/5 κατάταξη (4 ψήφοι)

Ο Τρέισι Λετς στον «Αύγουστο» καταθέτει μια μαύρη κωμωδία, όπου τρεις γενιές έρχονται αντιμέτωπες με τις παθογένειες της οικογένειας, που εδώ όμως λειτουργεί ως ένας καθρέφτης ολόκληρης της κοινωνίας. Τα πρόσωπα για να επιβιώσουν έχουν δυο επιλογές: ή θα γίνουν σκληρά και άτεγκτα ή θα συντριβούν.

Όλα ξεκινούν από την εξαφάνιση του πατέρα της οικογένειας, ο οποίος θα αποδειχθεί ότι έχει αυτοκτονήσει. Το τραγικό γεγονός συγκεντρώνει στο σπίτι όλη την οικογένεια και μαζί τα μυστικά, τις ενοχές και τα φαντάσματά της. Η μητέρα, καρκινοπαθής και εξαρτημένη από τα χάπια, μετατρέπεται σε τέρας. Η αδελφή της , εξίσου σκληρή, πρέπει να προστατέψει ένα μεγάλο μυστικό. Ο γιος της, ένα καταπιεσμένο πλάσμα, προσπαθεί να ανασάνει. Οι τρεις κόρες της οικογένειας αναζητούν τη δική τους θέση μέσα σε αυτό το σύμπαν και καταρρακώνονται. Μαζί τους οι σύντροφοί τους παλεύουν με τις αδυναμίες τους, ενώ η μικρή κόρη της μεγαλύτερης αδερφής αντιπροσωπεύει την νεότερη γενιά, που καλείται να παρακολουθήσει τον «πόλεμο». Οι πιο υγιείς χαρακτήρες είναι ο θείος, που ακόμα μπορεί να διατηρεί μια κάποια ευαισθησία και η μικρή Ινδιάνα υπηρέτρια, που με μια απόκοσμη σοφία μπορεί να καταλάβει όλα όσα δεν λέγονται.

Ο Λετς, ακολουθώντας τα τσεχωφικά πρότυπα, συγκεντρώνει γύρω από το τραπέζι μια μικρογραφία της κοινωνίας και με κωμικοτραγικό τρόπο μας προσφέρει ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό χαρακτήρων. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, έχοντας στα χέρια την καλή και σε σωστά ελληνικά μετάφραση του Μανώλη Δούνια, ακολουθεί πιστά το πνεύμα του έργου και καταφέρνει να δημιουργεί ενδιαφέρουσες μετατροπές: κινείται με ευελιξία ανάμεσα στο χιούμορ και στο δράμα, φωτίζει ανάγλυφα τις σχέσεις και με υπόγειους τρόπους στήνει μια παράσταση που κυλάει σαν νερό, καθοδηγώντας ένα ανσάμπλ πολύ καλών ηθοποιών σε μοναδικές ερμηνείες. Το δύσκολο του εγχειρήματος είναι πως ο εντεκαμελής του θίασος πρέπει να λειτουργήσει ομαδικά, διατηρώντας ο καθένας την μοναδικότητά του κι αυτό η σκηνοθεσία το πετυχαίνει στο έπακρο. Καθένας έχει τη δική του φωνή κι όλοι μαζί καταφέρνουν να πουν αυτό το αυγουστιάτικο τραγούδι απόλυτα συντονισμένα, αναδεικνύοντας το πολυσύνθετο των ηρώων τους.

Το σκηνικό της Αθανασίας Σμαραγδή- απογυμνωμένα δοκάρια συνδυασμένα με απολύτως ρεαλιστικά στοιχεία- αποτελεί ένα σαφές δραματουργικό σχόλιο, χωρίς περιττές φλυαρίες. Οι φωτισμοί του Αλέκου Γιάνναρου, τα εύστοχα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και η ατμοσφαιρική μουσική του Μίνωα Μάτσα- συμπληρώνουν το καλόγουστο εικαστικό αποτέλεσμα.

Αναμφίβολα ο «Αύγουστος» αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις της φετινής σεζόν, που πετυχαίνει χωρίς ακρότητες αλλά με σύγχρονο τρόπο να αφηγηθεί την ιστορία που αφορά όλους μας, να απευθυνθεί με «ακριβό» τρόπο σε ευρύ κοινό, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσετε μια καταπληκτική ομάδα ηθοποιών, που εναρμονισμένοι δημιουργούν ένα από τα καλύτερα σύνολα που έχουμε δει.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.