ΟΚΤΩ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΛΙΚ

ΟΚΤΩ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΛΙΚ


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Η σεζόν ξεκίνησε, μουδιασμένα στην αρχή από τους θιασάρχες και τους παραγωγούς. Το κοινό όμως δεν εγκαταλείπει το θέατρο. Σε αυτό έχουν συντελέσει, εκτός από τις καλές παραστάσεις και τα μειωμένα εισιτήρια - πλέον μια έξοδος στο θέατρο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια οικονομική λύση που συνδυάζει διασκέδαση και ψυχαγωγία. Επιπλέον, όλοι έχουν διαπιστώσει μια μετακίνηση στις προθέσεις του κόσμου που επισκέπτεται μια θεατρική παράσταση: οι θεατές πια, δεν θέλουν απλώς να περάσουν την ώρα τους, θέλουν κάτι να πάρουν από την εμπειρία της θέασης, θέλουν κάτι να τους συμβεί. Κι αυτό είναι το πι σημαντικό για την ίδια τη φύση της θεατρικής τέχνης…
Σήμερα στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας υπάρχουν άπειρες επιλογές, πολλά είδη, πολλά έργα και πολλές αξιόλογες δουλειές. Μέσα σε αυτόν τον πλουραλισμό των θεατρικών παραστάσεων, ξεχωρίζουν κάποιες..

1. Μιας και είναι έτος Μπρεχτ φέτος, το Εθνικό Θέατρο αλλά και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας θα ανεβάσουν τον ΓΑΛΙΛΑΙΟ, το πλέον αυτοβιογραφικό έργο του Γερμανού δημιουργού, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και Κώστα Καζάκου αντίστοιχα. Ο μεγάλος επιστήμονας συνθηκολογεί μπροστά στην Ιερά Εξέταση, προκειμένου να επιβιώσει, αλλά ως το τέλος της ζωής, υποστηρίζει τις απόψεις του. Η λογική του επιστήμονα συγκρούεται με την αλαζονική εξουσία, σε μια παρτίδα που τελικά δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι.

2. Με Μπρεχτ, αλλά αυτή τη φορά με την πασίγνωστη ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ έρχεται στο Παλλάς ο Γιάννης Χουβαρδάς τη δεύτερη σεζόν, ενώ την πρώτη θα βρεθεί στο γνώριμο του Εθνικό με τον ΡΙΧΑΡΔΟ Γ του Σαίξπηρ, ένα έργο εκδίκησης, που αποκαλύπτει τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ψυχής με σαφείς πολιτικές αναφορές σε κάθε εξουσία που ξεπερνάει τα όρια.

3. Στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου, η Κίρκη Καραλή, αφηγείται από την Τρίτη 27/10, την ιστορία της ΓΚΑΜΠΥ, μιας αντισυμβατικής γυναίκας, ενός ελεύθερου πνεύματος που αφιερώθηκε στον έρωτα και έζησε στην Αθήνα του περασμένου αιώνα. Εμπνευσμένο από το βιβλίο της Γαβριέλας Ουσάκοβα, Η ΖΩΗ ΜΟΥ και από ήρωες των χρονογραφημάτων του Τσιφόρου, η κεντρική ηρωίδα χωρίζεται σε τρεις ηθοποιούς , τον Άγγελο Παπαδημητρίου, την Λίλα Μπακλέση και την Γκάμπυ, μια ηθοποιό που θα αποτελέσει έκπληξη για όλους, καθώς και για την ίδια, αφού φτάνοντας στη θεατρική αίθουσα, βλέπει τη ζωή της να παρουσιάζεται ως παράσταση. Το ποια είναι, θ' αποκαλυφθεί την Τρίτη

4. Στο Θέατρο Πορεία, ο Δημήτρης Τάρλοου, τολμάει να ανεβάσει μια πολυπρόσωπη παραγωγή κι επιλέγει τις ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ του Τσέχωφ. Μια επιφανειακή ευμάρεια κάνει τα μέλη μιας ρωσικής οικογένειας να σέρνονται στην αδράνεια, ενώ το τέλος μιας ολόκληρης εποχής είναι ήδη στο κατώφλι του σπιτιού τους. Όταν το συνειδητοποιήσουν, είναι άραγε αργά;

5. Η Μπέτυ Αρβανίτη στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας συνασπίζεται με τον Γιάννη Καλαβριανό και διασκευάζουν τους ΑΘΩΟΥΣ του Χ. Μπροχ, σε μια παράσταση με τίτλο Η ΤΣΕΡΛΙΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ. Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Μπροχ, διερευνά τα πρώτα βήματα του φασισμού και τις βαθύτερες αιτίες που επέτρεψαν την ολοκληρωτική επικράτησή του.

6. Η Βάνα Πεφάνη σ’ έναν καινούργιο χώρο στην Κοραή 4, που θυμίζει σκηνικό από παράσταση του Βαρλικόφσκι, με αφορμή την αυτοκτονία μιας γυναίκας θύματος trafficking, ανιχνεύει σχέσεις καταπίεσης και κακοποίησης στη σύγχρονη κοινωνία, με τις ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ της.

7. Ο Νίκος Μαστοράκης στο θέατρο Τέχνης. θα ανεβάσει τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ του Μαξίμ Γκόρκι με έναν πολύ δυνατό θίασο ηθοποιών. Ένα κατεξοχήν πολιτικό έργο, που συνιστά μία διεισδυτική κριτική στην άρχουσα τάξη της προεπαναστατικής Ρωσίας. Το έργο γράφτηκε το 1905 από τον Γκόρκι, ο οποίος είχε φυλακιστεί, μετά την αιματηρή καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων κατά του Τσάρου.

8. Τον Φεβρουάριο έρχεται και ο ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ του Μολιέρου, στο Κιβωτός. Ο Ταρτούφος, ο κύριος χαρακτήρας του έργου, ένας υποκριτής και ανήθικος άνθρωπος, που παριστάνει τον ηθικό, ερμηνεύεται από τον Αιμίλιο Χειλάκη. Τον "Οργκόν", θα υποδυθεί ο Άλκις Κούρκουλος! "Ελμίρα" θα είναι η Αθηνά Μαξίμου. "Ντορίν" η Φωτεινή Μπαξεβάνη, "Μαριάννα", η Φραγκίσκη Μουστάκη, ενώ τον "Δάμη" θα υποδυθεί ο Αλέξανδρος Βάρθης. Η σκηνοθεσία είναι του Αιμίλιου Χειλάκη.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.