ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


5.0/5 rating 1 vote

Τη Μεγάλη εβδομάδα στην Ελλάδα τα θέατρα αργούν, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την επίσημη θρησκεία του κράτους. Όμως δεν λείπουν κάποιες παραστάσεις που κινούνται στο πνεύμα των ημερών και παρουσιάζονται αποκλειστικά αυτές τις μέρες.

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά δύο εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Έτσι τη Μεγάλη Δευτέρα παρουσιάστηκε η «Αγάπη» του Ηλία Κουνέλα. Αυτή τη νύχτα ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με το Πρόσωπό του. Αναζητά το είδωλο του στην πίσω μεριά του καθρέφτη και απολογείται. Αναλαμβάνει μια θέση που ποτέ δεν αποδέχεται: την προσωπική του ευθύνη.

Τη Μεγάλη Τρίτη μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση «To δικό μου Πάσχα» – Οι νέοι ποιητές στην Κεντρική Σκηνή, που θα πλημμυρίσει με στίχους ποιητών και μουσικές στο πνεύμα των ημερών. 29 από τους πιο ταλαντούχους νέους Έλληνες ποιητές διαβάζουν ποιήματά τους για την Εβδομάδα των Αγίων Παθών και την Ανάσταση –από συλλογές τους, από ανέκδοτες δουλειές τους, αλλά και ποιήματα που έγραψαν ειδικά για την εκδήλωση. Παράλληλα, λυρικοί καλλιτέχνες υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου ερμηνεύουν αποσπάσματα από το Stabat Mater του Pergolesi. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Tη Μεγάλη Τετάρτη στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής η ομάδα bijoux de kant θα παρουσιάσει την «Αντιφώνηση», έναν μονόλογο του Δημήτρη Δημητριάδη, με τον ίδιο τον συγγραφέα. Ο Δημητριάδης δημιουργεί ένα θρηνητικό ποιητικό σύμπαν για να διηγηθεί τη συνύπαρξη του ανθρώπινου πλάσματος με το επάρατο γήρας και την σπαρακτική αναζήτηση του αντίδοτου που θα τον λυτρώσει από το ανάλγητο μαρτύριο. Αντίδοτο που δεν είναι άλλο από τον Ιερό Έρωτα. Με όρους ιερουργίας που σχετίζονται με την Εβδομάδα των Παθών, την εθελούσια Θυσία και το Θάνατο χαρτογραφεί μια πορεία Μαρτυρίου που κορυφώνεται με τον επιτάφιο θρήνο. Η λύτρωση του ήρωα θα έρθει όταν, αφού παραδώσει την φθαρτή ψυχή του στο λατρεμένο ον, θα απαλλαγεί από το αιώνια γερασμένο του σώμα κερδίζοντας την μόνη δυνατή Αθανασία.

Στο ΚΘΒΕ τώρα την Μεγάλη Τέταρτη θα δοθεί στο φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών μια έκτακτη παράσταση της «Ασκητικής» του Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κουτσουρέλη, που δημιουργεί ένα θεατρικό σύμπαν, επιχειρώντας να μεταφέρει τη σκέψη και το λόγο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα στο σημερινό θεατή. Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.