ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ

ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ


4.5/5 κατάταξη (6 ψήφοι)

Το προφητικό μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι "Δαιμονισμένοι", αυτόν τον λογοτεχνικό ογκόλιθο, επέλεξε ο Θοδωρής Αμπαζής να διασκευάσει, σε μορφή ενός μουσικού ορατόριου, στην σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, περιγράφει πώς μια ομάδα μηδενιστών σε μια κοινωνία κρίσης και αμφιταλάντευσης, καταφέρνει να ανέλθει και να αναλάβει τα ηνία, προκαλώντας στην ουσία το χάος, που γεννάει μια οριστική παρακμή.

Έχοντας να διαχειριστεί ένα τεράστιο υλικό, ο αναπληρωτής διευθυντής του πρώτου θεάτρου της χώρας, σε συνεργασία με την Έλσα Ανδριαννού, επιλέγει ορισμένα κομμάτια του βιβλίου στην εξαιρετική μετάφραση της Ελένης Μπακοπούλου, εστιάζοντας περισσότερο στην πορεία των κεντρικών προσώπων: του ιδεολόγου Σάτοφ, του εκκεντρικού Σταβρόγκιν και του απατεωνίσκου Βερχοβέσνκι και του μυστηριώδους Τύχωνα.
Η μουσική, σε όλη την παράσταση, παίζει κυρίαρχο ρόλο: αφηγείται κι εκείνη την ηθική περιπέτεια των ντοστογιεφσκικών ηρώων.
Το εντυπωσιακό σκηνικό της Ελένης Μανωλοπούλου, και τα λευκά κοστούμια, λειτουργούν αντιστικτικά στον δαιμονικό τίτλο του έργου, συμβάλλοντας στην εικαστικότητα του εγχειρήματος, που βρίθει ποιητικών εικόνων.
Τα βίντεο του Στάθη Αθανασίου και οι αριστοτεχνικοί φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου, συμπληρώνουν αποτελεσματικά το σκηνικό σύμπαν.

«Οι δαιμονισμένοι» στη σκηνή του Ρεξ, έρχονται σε κρίσιμη στιγμή ιδεολογικών συγκρούσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, αποκαλύπτοντας σκοτεινές πλευρές των αλλαγών και κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου απέναντι σε φαινόμενα του ακραίου φανατισμού.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.